Kurşun ve civanın sazan balıklarının (Cyprinuc carpio L. 1758) karaciğer, böbrek, beyin doku ve hücrelerinde ince yapı üzerine etkileri
- Tez No: 45873
 - Danışmanlar: PROF.DR. CEVAT AYVALI
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, sitoloji, karaciğer, böbrek, beyin, kurşun, cıva, sazan balığı, elektron mikroskobu, Histopathology, cytology, liver, kidney, brain, lead, mercury, carp, electron microscopy
 - Yıl: 1995
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Doktora Tezi KURŞUN VE CIVANIN SAZAN BALIKLARININ (Cyphnus carpio L, 1758) KARACİ?ER, BÖBREK, BEYİN DOKU VE HÜCRELERİNDE İNCE YAPI ÜZERİNE ETKİLERİ Mübeccel KAZANCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Daiı Danışman: Prof. Dr. Cevat AYVALI 1995, Sayfa: 132 Jüri: Prof. Dr. Cevat Ayvalı Prof. Dr. Sevinç Karol Prof. Dr. Sabire Karaçalı Bu çalışmada, kurşun-2-klorür ve cıva-2-klorürün farklı doz ve sürelerdeki uygulamasının Cyprinus carpio" larda yapabileceği histopatolojik etkiler ile bu etkinin organlara göre değişimi incelenmiştir. Kurşun denemeleri, 0.1 ppm, 1 ppm ve 10 ppm' lik dozlarda ve her doz için 17, 30 ve 52 günlük sürelerde yapılmıştır. Cıva için doz 0.5 ppm, süre ise 25 ve 50 uygulama günüdür. Böylece, oluşturulan tüm inceleme gruplarındaki balık örneklerinin karaciğer, böbrek ve beyinleri çıkarılarak ışık ve elektron mikroskoplarında incelenmiştir. Karaciğer parankimasında, kurşun, tüm dozların kısa süreli uygulamalarında yoğun dejenerasyona sebep olur; fakat uzun sürede bu hasar büyük ölçüde yenilenmektedir. Cıvanın karaciğer üzerindeki etkileri, kurşun etkilerine göre yer, şekil, boyutça farklıdır ve yenilenme izlenmemektedir. Böbrek tübüllerinde cıva, kurşuna oranla daha fazla histopatolojik değişmeye yol açmaktadır. Buna karşılık hematopoietik dokuda kurşun cıvadan daha etkilidir. Beyin üzerinde kurşunun her üç dozunun 17 günlük denemelerinde önemli dejenerasyon meydana gelmekte fakat uzun sürede sadece yüksek dozda etkiler artmaktadır. Cıvanın beyin üzerinde önemli histopatolojik etkileri gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Ph.D. Thesis HISTOPATOLOGICAL EFFECTS OF LEAD AND MERCURY ON THE FINE STRUCTURES OF LIVER, KIDNEY AND BRAIN TISSUES AND CELLS OF CARPS (Cyprinus carpio L, 1758 ) Mübeccel KAZANCI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Cevat AYVALI 1995, Page: 132 Jury: Prof. Dr. Cevat AYVALI Prof. Dr. Sevinç KAROL Prof. Dr. Sabire KARAÇALI In this study, comparative histopathological effects of lead and mercury compounds on the fine structures of liver, kidney and brain tissues and cells of carps (Cyprinus corpio L, 1758 ) were investigated. The samples were exposed to 0.1, 1 and 10 ppm dozes of lead-2-chloride for 17-, 30- and 52-day periods. To observe the effects of mercury on tissues, 0.5 ppm mercury-2-chloride was used for a duration of 25 and 50 days. It has been observed that all dozes of lead cause a considerable degeneration on liver in the short time exposure, however, regeneration was typical in the longer exposures. The effects of mercury on liver tissues differ from the lead's in shape and dimension and no regeneration was observed. The mercury chloride was found more effective than lead in kidney tubules. Nevertheless, for the hematopoietic tissue the case was the reverse. The brain tissues and cells show quite different response to lead and mercury. No significant degenerative effect of mercury was observed, however, even the smallest dose for the shortest exposure time of lead creates considerable deformation in the fine structure.