Yüksek verimli süt sığırlarının karma yem rasyonlarındaki korunmuş (By pas) protein miktarının süt verimi,süt kuru maddesi,süt yağı, süt proteini ve laktoza etkileri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 45874
  2. Yazar: MEHMET SALİH KARAÇALTI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TOKER EKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt inekleri. Süt Karma Yemleri, Korunmuş Protein oranı. Süt Verimi, Süt Kuru Maddesi, Süt Yağı, Süt Proteini, Laktoz, dairy cows ration, milk yield, milk dry matter, milk fat, milk protein, lactose, rumlnally protected protein, dairy cows
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Doktora Tezi YÜKSEK VERİMLİ SÜT SI?IRLARININ KARMA YEM RASYONLARINDAKİ KORUNMUŞ (BYPASS) PROTEİN MİKTARININ SÜT VERİMİ, SÜT KURU MADDESİ, SÜT YA?I, SÜT PROTEİNİ VE LAKTOZA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mehmet Salih KARAÇALTI Ankara üniversitesi Fen Bilimleri enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman:Prof.Dr.Ekin TOKER 1995, Sayfa:43 Jüri: Prof. Dr.Ekin TOKER Prof. Dr. Necati IŞIK Prof..Dr. Ramazan ERKEK Bu araştırmada, yüksek verimli süt sığırlarının karma yemlerindeki korunmuş protein (bypass) miktarının sat verimi ve kompozisyonuna etkileri araştırılmıştır. 20 hafta süren denemede, 3. laktasyonlarındaki 4 adet saf Amerikan Holsteln Feleslan İnek 4x4 latin kare metoduna göre denemeye alınmışlardır. Deneme her biri 15 gün alıştırma (ön deneme) ve 21 gün esas dönem olmak üzere 5'er haftalık 4 donemde sürdürülmüştür. İneklere ham proteinin (HP) sırasıyla % 19.25 (Kontrol), % 24.95, % 30.82 ve % 36.67'sl oranında korunmuş protein (KP) İhtiva eden 4 ayrı karma yem kuru madde İhtiyaçlarının %60'ı kadar, kaba yem 96 40' ı kadar yedirilmiştir. Rasyonlara göre günlük ortalama süt verimi sırasıyla 26.82, 27.39, 28.32 ve 29.49 kilogram olarak gerçekleşmiş ve aralarındaki fark İstatistik! olarak Önemli bulunmuştur (P< 0.01). %4 yağa göre düzeltilmiş süt verimleri İse rasyonlara göre sırasıyla 25.10, 25.80, 26.75 ve 28.15 kilogram olup. rasyonlar arası farklılık İstatistik! olarak Önemli bulunmuştur (P< 0.05). Süt kuru maddesi rasyonlara göre sırasıyla % 12.25. % 12.48. % 12.58 ve % 12.76, süt proteini rasyonlara göre sırasıyla % 3.43, % 3.58, % 3.71 ve % 3.78 bulunmuş olup her İki süt kompozisyonuna alt verim kriterinde rasyonlara göre farklılık İstatistik! olarak önemli bulunmuştur (P0.05). Araştırma sonuçları, rasyonların korunmuş protein oranının artmasına paralel olarak süt verimi, süt kuru maddesi ve süt proteini artarken, süt yağı ve laktoz oranlarında hiçbir etki meydana gelmemiştir. Korunmuş protein kaynağı hammaddelerin rasyona girmesiyle rasyonların maliyetleri artmış ancak artan verim süt maliyetlndekl karma yemin maliyetini ( rasyonlara göre sırasıyla 3570.94. 3564.19, 3525.21 ve 3475.57 TL/kllogram süt) azaltarak bu uygulamayı ekonomik hale getirmiştir.
Özet (Çeviri)
ii ABSTRACT Doctorate Thesis AN EXPERIMENT ON EFFECTS OF DIFFERENT PROTECTED PROTEİN LEVELS ON THE MILK YIELD, DRY MATTER, MILK, FAT AND LACTOSE CONTENT OF THE MILK IN HIGH PRODUCING MİDLACTATING COWS Mehmet Salih KARACALTI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal science Supervisor: Prof. Dr. Ekin TOKER 1995, page:43 Jury:Prof.Dr. Ekin TOKER Prof. Dr. Necati IŞIK Prof. Dr. Ramazan Erkek The objectives of this experiment were to investigate the effects of protected protein (bypass, undegradeble Protein) In compound feeds (concentrates mixtures) on milk yield and milk components of the high producing dairy cows. The experiment lasted 20 weeks. In this experiment Pure breed Holsteln- Frleslan dairy cows in mid lactation were used In a 4x4 Latin square design. The experiment was consisted of 4 periods. Each period was lasted 5 weeks and It consisted of 2 weeks preliminary and 3 weeks real experimental periods. Data from real experimental period were used to compare treatments effects. 40 96 dry matter (DM) content supplied from alfalfa haylage where as the remaining part supplied by concentrate mixtures. Concentrate mixtures was fed averagely at 15 kg/cow per day. The four treatments were consisted of one of the following the four protected protein level*;!, control 19.25 % protected protein (PP) II. 24.95 % protected protein, III. 30.82 96 protected protein and IV. 36.67 96 protected protein. in total diet crude protein as isonitrogenous and Isocalorlk. As a result of this experiment different from protected protein milk yield were 26.82, 27.39, 28.32, and 29.49 kg respectively. The differences between treatments were significant (p0.05). The results of this experiment Indicated that with protected protein supplementation significantly, milk yield, dry matter and protein content of the mlik but not fat and lactose content of the milk.Additionally, using protected protein up to 30-35 96 levels of total crude protein can be used more economically.