Gürcistan ve Türkiye'de uygulanmakta olan coğrafya öğretim programlarının karşılaştırılması
Comparison of geography teaching programs in Georgia and Turkey
  1. Tez No: 458736
  2. Yazar: ELNUR VEISALOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ZAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim sistemi, Coğrafya öğretimi, Gürcistan, Türkiye, Karşılaştırma, Education system, Teaching geography, Georgia, Turkey, Comparison
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada“Gürcistan ve Türkiye'de Uygulanmakta Olan Coğrafya Öğretim Programlarının Karşılaştırılması”yapılmıştır. Çalışmada her iki ülkenin coğrafya öğretim programları esas olarak amaç, kazanım, içerik, öğretim süreci ve haftalık ders saatleri yönünden karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde konunun problem cümlesi, amacı, önemi, konu ile ilgili başlıca araştırmalar, varsayımlar ve bazı tanımlar yapılmıştır. İkinci bölümde ise çalışmanın kuramsal çerçevesi ortaya koyularak Gürcistan'ın ve Türkiye'nin eğitim sistemi tanıtılmış, coğrafya eğitiminden bahsedilmiş ve coğrafya eğitiminden örnekler gösterilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırmada yapılan yöntem ile ilgili bilgiler sunulmuştur. Dördüncü bölümde ise karşılaştırmalar yapılarak bulgular ve yorumlar yazılmıştır. Son olarak beşinci bölümde sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Araştırmada nitel bir yaklaşım ve durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın veri toplama araçları ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman incelemesinden oluşmaktadır. Elde edilen veriler ise betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study,“Comparison of Geography Teaching Programs in Georgia and Turkey”was carried out. In the study, the geography curricula of both countries were mainly compared in terms of purpose, achievement, content, teaching process and weekly course hours. In the first part of the work, problem sentence of the subject, the aim, the importance, the main investigations, assumptions and some definitions about the subject were made. In the second part, the theoretical framework of the study was introduced and the education system of Georgia and Turkey was introduced, geography education was mentioned and examples from geography education were shown. In the third part, information about the method in the research was presented. In the fourth section, findings and interpretations were written by making comparisons. Finally, the fifth section provides conclusions and recommendations. In the research, were used a qualitative approach and case study. Data collection tools of reasearch consist of a semi-structured interview form and a document review. The data obtained were analyzed by descriptive analysis method.