Ortaokul öğrencilerinin matematik dersi akademik başarıları ile diğer derslerdeki akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between mathematics and other courses academic achievements of secondary school students
  1. Tez No: 458734
  2. Yazar: TUBA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Başarı, Diğer dersler, İlişkisi
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırmanın amacı ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin matematik dersi akademik başarıları ile diğer derslerdeki akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma betimsel bir çalışma olup ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Erzurum'un Oltu ilçesinin ortaokullarında öğrenim gören 7. ve 8. sınıf öğrencileri ve bu okullarda görev yapan öğretmenler oluşturmuştur. Araştırmaya katılan okullar Oltu Ortaokulu, Cumhuriyet Ortaokulu ve Mehmet Akif Ortaokuludur. Belirlenen sınıflardaki öğrencilerin toplam sayısı 142'dir. Ayrıca bu okullarda görev yapan ve bu sınıflarda derse giren her branştan üçer olmak üzere Türkçe, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji, yabancı dil (İngilizce) ve din kültürü ve ahlak bilgisi branşlarından toplamda 15 tane öğretmen seçilmiştir. Araştırmada veri toplama amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formları ve gözlem formları ve öğrencilerin akademik başarı puanları kullanılmıştır. Belirlenen okullardan seçilen sınıflardaki 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, yabancı dil (İngilizce), din kültürü ve ahlak bilgisi 1. dönem karne notları okul idarelerinden e- okul bilgi sistemi aracılığı ile alınmıştır. Gözlemler öğretmenler aracılığı ile sınıflarda uygulanmıştır. Görüşmeler ise seçilen 15 öğretmenle birebir ve ses kaydı alınarak yapılmıştır. Gözlem ve görüşmeler sonucunda elde edilen verilerin analizinde nitel veri analizi tekniklerinden içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Gözlem sonuçlarını anlamlandırabilmek için frekans ve yüzde değerleri, görüşme sonuçlarını anlamlandırabilmek için de frekans, yüzde ve ortalama değerleri kullanılmıştır. Öğrencilerin notlarını karşılaştırabilmek için ise Pearson Momentler Çarpım Korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda matematik akademik başarı puanları ile diğer derslerdeki akademik başarı puanları arasındaki ilişkiler pozitif yönde anlamlı çıkmıştır. Matematik dersinde başarılı olan öğrencilerin matematik ile ilgili becerileri diğer derslerde başarılı bir şekilde kullandıkları tespit edilmiştir. Yapılan görüşmelerin sonucunda ise öğretmenlerin matematik akademik başarı puanları ile diğer derslerdeki başarı puanları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğunu düşündükleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the relationship between achievements of secondary school students in mathematics and their academic achievement in other courses. In this descriptive study, the relational screening model was used. The study group consists of 7th and 8th grade students and teachers in the secondary schools in the Oltu District of the Province of Erzurum, Turkey, in the 2012-2013 academic year. Oltu Secondary School, Cumhuriyet Secondary School and Mehmet Akif Secondary School are the schools participating in the research. The total number of students in the specified classes is 142. In addition, a total of 15 teachers were selected from the branches of Turkish language, social studies, science and technology, foreign language (English) and religious culture and ethics, by selecting three teachers from each of these branches in these schools. The academic achievement scores of the students, observation forms and interview questionnaires developed by the researcher were used for data collection in the research. Mathematics, science and technology, social studies, foreign language (English), religious culture and ethics scores of the 7th and 8th graders in the selected classes of the schools were taken from the school administrations through the e-school information system. Observations were performed in classrooms by teachers. And, face-to-face interviews with 15 teachers were performed by taking a voice record. Among the qualitative data analysis techniques, the content analysis technique was used in the analysis of data obtained though observations and interviews. Frequency and percentage values were used to interpret observation results, and frequency, percentage and mean values were used to interpret the interview results. Pearson Product-Moment Correlation analysis was performed to compare students' grades. As a result of the study, a positive and significant correlation was found between the students' mathematics achievement scores and academic achievement scores in other courses. It was determined that students who succeeded in mathematics course have used mathematical skills in other courses successfully. And, as a result of the interviews, it was concluded that teachers believe that there is a positive relationship between mathematics academic achievement scores and achievement scores in other courses. KeyWords: Mathematics, Achievement, Other courses, Relationship