Ilköğretim öğretmenleri arasındaki çatışma ve çatışma yönetimi; kolej ve MEB okullarının karşılaştırılması : Avcılar ilçesi örneği
The conflict between primary school teachers and conflict management; comparison of colleges and MNE schools: The example of Avcilar districts
  1. Tez No: 458751
  2. Yazar: KAHRAMAN ÇAĞIRTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU NERGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim ve Organizasyon, Çatışma Yönetimi, Çatışma Yönetim Stilleri, Çatışma Nedenleri, Kolej ve MEB okulları
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnsan yaratıldığı günden beri anlaşmazlıklardan kaynaklanan çatışmalar yaşanması doğal bir olgudur. Her durum ve şartta çok farklı duygu, düşünce, kanaat ve tutumlara sahip bireylerin bir arada bulunduğu örgütlerde çatışmalar yaşanabilmektedir. Hazırlanan bu çalışmada“çatışma”kavramı yönetim biliminin bir konusu olarak ele alınmış ve onun örgütler üzerindeki etkileri kuramsal çerçevede incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, çatışmanın tanımları yapılarak, çatışma türleri ve kaynakları ele alınarak kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, çatışma yönetimi, yönetim süreci , çözüm stratejileri ve yönetim teknikleri konuları tefarruatlı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, organizasyonlarda ve eğitim örğütlerinde çatışma ve yönetimdeki yeri incelenmiştir. Ayrıca eğitim kurumlarında yaşanan çatışmaların olumlu ve olumsuz yönleri incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümde ise kolej ve MEB okullarında çalışan öğretmenlerin yaşadığı çatışmaların kaynaklarını ve yönetim yollarını öğrenmeyi amaçlayan bir uygulama yapılmıştır. Uygulama kapsamındaki anket Avcılar İlçesinde bulunan beş adet özel okul (Kolej) ve beş adet Milli Eğitim okulları arasında uygulanmıştır. Söz konusu okullar Avcılar İlçesinin herbiri farklı toplumsal yapıya sahip beş mahallasinde bulunmaktadır. Böylece öğretmenlerin yaşadığı çatışma nedenleri ve başvurdukları çatışma çözüm yolları ve bunların demografik göstergelerle anlamlı bir ilişkisi olup olmadığı istatistiksel bir analizle tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Disaggrement themed conflicts are natural things since the creation at human. Conflicts can be lived in organizations which people's found. In thıs study , the conceptat“conflicts”was talkedover asa subject of managament sience and its offecents on organizations were reseonched in the view at institutional context. İn the first part at the study;“conflicts”was diferend , the types and sources at conflict talked over and its conceptionals context was recearched. İn the second part of the study ; conflicts management , management process , sdution strategies and management techniques was detailed . İn the third part at the study ; conflicts and its place in management in the organizations and educational institutions were researched. İn addition to this, the positive and negative aspects of conflicts in educational institutions was researched. İn the fourth (the last) part at the study ; on application which aims to learn the way at conflicts manegement and conflicts sources was applied in five private schools and five MEB ( the ministry at national education ) school. İn the scope at applications a questşonnaire was applied in these schools which a found in Avcılar district. The five school is located in neiginborhoods which have different social strocture in Avcılar. So the reosans at conflicts and the way at solutions that teachers applied (among these by the help at demographic aspect) the relationship was tried to found. Key Word : Management and organization , conflict management , conflict management styles , conflict causes , college and public schools