Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkiler:Engeller ve fırsatlar
Commercial relationships between Turkey and China:Problems and opportunities
  1. Tez No: 458771
  2. Yazar: ADİLİ AİZEZİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye-Çin İkili Ticareti, Doğrudan Yabancı Yatırım, Sorun, Rekabet Gücü
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gümrük Birliği'ne üye olduktan sonra Türkiye'nin dış ticareti hızla gelişmektedir. Rekabet dolu olan küreselleşen dış ticarette, Türkiye'nin, uluslararası pazarın büyük ihracatçısı olan Çin ile yaptığı ikili ticaretinde her zaman dış ticaret açığı görülmektedir. Bu, Türkiye'nin dış ticaretini geliştirmek için üzerinde çalışılması gerekli olan bir konu haline gelmiştir. Bu tez; Türkiye ve Çin'in son dönemlerdeki ikili ticareti üzerinde analiz yaparak, iki ülke arasında yaşanan ticari sorunları ortaya koymak için hazırlanmıştır. Analizler sonucunda Türkiye'nin potansiyelli rekabet gücünü keşfetmiş ve böylece Türkiye için uygun olan çözüm ve geliştirme önerilerini sunmuştur. Bu amacın yanısıra, dış ticaret ile ilgili işadamlarına veri tabanı olan Dünya Entegre Ticaret Çözümü sistemini (World Integrated Trade Solution-WITS ) tanıtmakta ve dış ticaret analizinde sık kullanılan uygulamaların kullanım örneklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After being a member of Customs Union ( CU ), Turkey's international business has been increased tremendously. In the risk of global trading markets on today, Turkey has been engaging a bilateral trade whith China, which well known as world wide export country. According to studies, there is always a trade deficit betweenTurkey and China. Thus, this leads that there is a need to enhancement of the global trade interms of import and export. This study aimed to identify and analize the problems and issues on bilateral trade between Turkey and China. Based on analysis to find out Turkey's oppurtunities and challenges, in order to solve the problems and improve international trading skills to develope the country. Furthemore, this paper intended to introduce World Integrated Trade Solution (WITS) to people who are interesting in worldwide business. İt also demonstrated main skills in describing and analysing trading data.