Migren cerrahisine başvuran hastalarda anksiyete, depresyon, yaşam kalitesini değerlendirme çalışması
Anxiety, depression, assessment of life quality in patients attending to migraine surgery
  1. Tez No: 458772
  2. Yazar: MURAT YAĞMUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, Migren Cerrahisi, Anksiyete, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Migraine, Migraine Surgery, Anxiety, Depression, Quality of Life
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Giriş: Migren, ataklarla ilerleyen ve günlerce süren, genellikle tek taraflı yerleşimi olan, zonklayıcı özellikte, şiddetli ve baş hareketi ile artış gösteren, bireyin günlük aktivitelerini olumsuz etkileyen kronik bir baş ağrısıdır. Migrenli bireylerde anksiyete depresyonun daha fazla, yaşam kalitesinin ise daha düşük olduğu çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Migren tedavisinde atak tedavisi ve koruyucu tedavi yöntemleri kullanılmakta olup son yıllarda migren şiddeti ve sıklığı çok yoğun hastalarda alternatif bir yöntem olarak migren cerrahisi her geçen gün artmaktadır. Bireylerin yaşamsal aktivitelerinde karşılaştıkları güçlük, engel ve çatışma durumlarına çözüm bulamadıklarında ortaya anksiyete, depresyon benzeri psikopatolojik hastalıklar çıkabilmektedir. Beraberinde yaşam kalitesinde ciddi olumsuz değişiklikler de yaşanabilmektedir. Migren hastalığına sahip bireylerin bu sorunları nedeniyle çeşitli tedavi yöntemlerine başvurdukları bilinmektedir. Migren hastalığıyla ilgili çok çeşitli tedavi yöntemleri olmakta olup en belirgin olan son yıllardaki cerrahi uygulamalardır. Migren cerrahisi migrenli hastaların tercih ettiği bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Araştırmamızda, bu yönteme başvuran migrenli hastaların özelikle diğer migrenli hastalara göre yaşam kalitelerinde ciddi olumsuzluklar yaşayıp yaşamadığına, depresyon ve anksiyetelerinde ise diğer migren sorunu yaşayan, cerrahi uygulama düşünmeyen hastalara göre belirgin olumsuzluklar olup olmadığına bakılmıştır. Amaç: Migren cerrahisine başvuran hastalardaki anksiyete, depresyon, yaşam kalitesi etkisinin, diğer migrenli hastalara göre bir farkının bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, migren cerrahisine başvuran hastaların anksiyete, depresyon ve yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla kesitsel araştırma modeli kullanılarak yapılmıştır. 35'şer kişiden oluşan migren cerrahisine başvuran, başvurmayan ve migren sorunu bulunmayan 3 ayrı gruptan oluşan araştırmanın örneklemi toplamda 105 kişiliktir ve homojendir. Çalışmada Sosyodemografik Veri Formu, Beck Depresyon Envanteri, Beck Anksiyete Ölçeği ve Mf07-01 Çalışması Yaşam Kalitesi (Sf36) Formu kullanılmıştır. Kullanılan ölçme aracıyla elde edilen veriler, alt amaçlara uygun istatistiksel tekniklerle analiz edilmiştir. Katılımcılara uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak, SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 11,5 windows paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve istatistiksel işlemlere tabi tutulmuştur. Bulgular: Migren cerrahisine başvuran katılımcıların depresyon puanları (20,230 ± 10,514), migreni olup migren cerrahisine başvurmayan katılımcıların depresyon puanlarından (13,140 ± 9,795) yüksek bulunmuştur. Migren cerrahisine başvuran katılımcıların anksiyete puanları (19,910 ± 11,620), migren sorunu olmayan katılımcıların anksiyete puanlarından (11,060 ± 10,960) yüksek bulunmuştur. Migrenli olup migren cerrahisine başvurmayan katılımcıların fiziksel rol puanları (48,571 ± 41,983), migren cerrahisi başvuran katılımcıların fiziksel rol puanlarından (20,000 ± 36,279) yüksek bulunmuştur. Araştırmaya katılanların bedensel ağrı puanları ortalamalarının grup değişkenine göre anlamlı farklılıkların kaynaklarını belirlemek amacıyla tamamlayıcı post-hoc analizi yapılmıştır. Migren cerrahisine başvuran katılımcıların bedensel ağrı puanları (56,629 ± 17,862), migren sorunu olmayan katılımcıların bedensel ağrı puanlarından (31,057 ± 25,545) yüksek bulunmuştur. Migren sorunu olmayan katılımcıların duygusal rol puanları (57,143 ± 44,700), migren cerrahisine başvuran katılımcıların duygusal rol puanlarından (22,857 ± 35,948) yüksek bulunmuştur. Sonuç: Migren cerrahisine başvuran kişilerin depresyon ve anksiyeteleri daha fazla, yaşam kalitesi puanları daha düşük bulunmuştur. Bu grubun migreni olan ve cerrahiye başvurmayan gruptan daha farklı bir grup olduğu, psikopatoloji sıklığı açısından özellikle daha dikkatle ele alınması gereken bir grup olduğu gözlenmiştir. Bu alanda dünyada ve ülkemizde yeterince araştırma olmaması nedeniyle bizim çalışmamızda karşılaştırma yapılamamıştır. Bu alanın daha büyük gruplarla ve daha fazla değişkeni ve psikopatoloji sıklığını da içeren çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmalarda da sözü edilen psikolojik değişkenler ile ilgili daha fazla araştırma yapılması, sağlık psikolojisi alanına önemli katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: When the individuals can't find a solution to the obstacles and the conflict situations they face in their staminal activities, such psychological diseases as anxiety and depression may occur. Herewith, there may be some negative changes in the quality of life. These individuals with migraine disease are known to resort to various kinds of treatment on account of these problems. There is a wide range of treatment methods for migraine disease, and the most noticeable one is the recent surgical applications. Migraine surgery has started to be used as a way of treatment that migraine patients prefer. Patients who resort to this method are observed to have more serious negativity in their quality of life in proportion to other migraine patients. In terms of their depression and anxiety levels, patients who choose to have surgical applications are observed to have noticeable drawbacks with regard to the patients who don't think of having any surgical applications. In this study, these differences are going to be dealt with. Objective: Determining the difference in the effects of anxiety, depression and quality of life between the patients applying to surgery and the other patients with migraine disease. Material and Method: This study has been prepared with the aim of evaluating the relationship of migraine patients applying to surgery with features such as anxiety, depression, quality of life and demographic properties by using cross-sectional research model based on the semi-structured survey. The sample of research consists of a homogeneous group of 105 individuals with their ages ranging from 20 to 56 and living in various cities. In the research, Socio-Demographic Data Form, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Scale, and Mf07-01 Study Quality of Life (Sf36) Form were used. The data obtained by means of the measuring instrument were analysed with the statistical techniques appropriate for subobjectives. The data obtained from the scales applied to participants was encoded, transferred to computer environment with the usage of SPSS( Statistical Package for Social Sciences) 11,5 Windows packaged software. Findings: The depression points of the group thinking of migraine surgery have been found higher than the normal group of participants( 9,290± 9,761) . the points of depression fort he group thinking of having migraine surgery (20,230 ±10,514) have been found higher than the depression points of the participants having migraine disease (13,140 ± 9,795). The anxiety points of the group of participants thinking of migraine surgery (19,910 ± 11,620) have been found higher than the anxiety points of the normal group of participants (11,060±10,960) . The physical role points of the group with migraine disease (48,571±41,983) have been found higher than the physical role points of the group of participants thinking of having migraine surgery (20,00 ± 36,279). With the aim of determining the sources of meaningful differences of the average of physical pain points of the ones participating in the research according to the group variable, supplementary post-hoc analysis has been done. The physical pain points of the group of participants thinking of migraine surgery (56,629 ± 17,862) have been found higher than the physical pain points of the normal group of participants (31,057 ± 25,545) . The emotional role points of the normal group of participants (51,143 ± 44,700) have been found higher than the emotional role points of the group of participants thinking of having migraine surgery (22,857 ± 35,948) Result: When the technical literature about migraine disease is analysed, it can be seen that more emphasis was put on anger and character features, also research about the psychological variables such as anxiety, depression and quality of life was seldom encountered. Doing more research about the psychological variables which are also mentioned in the research in our country will make important contributions to the field of health psychology. Because of the mostly ambulatory treatment of migraine patients, detection of the disease and getting contact in these places can be recommended. Considering that migraine disease is an important public health issue, effective measures to prevent the spread of it are necessary.