Ortaögretim kurumlarında yöneticilerin öğrenciler üzerindeki liderlik performansları Gaziantep ilinde bir uygulama
Executive managers leadership performance on students an application in Gaziantep
  1. Tez No: 458780
  2. Yazar: HÜSEYİN DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Performans, Yöneticilik, Öğrenci, Problem Çözme, Leadership, Performance, Management, Students, Problem Solving
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma, ortaöğretim kurumlarındaki yöneticilerin, öğrenciler üzerindeki durumsal ve davranışsal etkilerini tespit etmek, bu etkilerin hangi liderlik özellikleriyle bağdaştığını belirleyebilmek ve yöneticilerin liderlik performanslarını belirleme amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, veri toplama yöntemi olarak, bilimsel araştırma yöntemlerinden olan anket yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmada kullanılan anket formu, literatürden yararlanılarak hazırlanmış 5'li likert ölçekli 42 sorudan oluşmuştur. Elde edilen araştırma verileri, istatistik paket programı SPSS.20.0 For Windows sürümü ile analiz edilmiştir. Veriler, öncelikle anket sorularının güvenilirlik analizi yapılarak alfa değeri bulunmuş, ardından araştırmaya katılan öğrencilerin demografik özellikleri frekans analizi ile belirlenmiştir. Bu analizlerin ardından veriler tanımlayıcı istatistik analizleri ve hipotezlerin test edilebilmesi için t-testi ve tek yönlü ANOVA analizi yapılmıştır. Bu çalışmada; okul yöneticilerinin liderlik özellikleri ve performansları ile öğrencilerin başarıları arasında bir ilişki var mıdır? ve Liderlik özellikleri taşıyan yöneticilerin problem çözme becerileri gelişmiş midir? sorularına cevap aranmaya çalışılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda, araştırmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğunun, okul yöneticilerinin liderlik özelliklerine sahip olduğuna inandıkları ve yönetim performanslarının bu doğrultuda; demokratik, şeffaf, eşitlikçi, yol gösterici, iletişime açık, çözüme odaklı, kısıtlamadan ziyade kuralları öğrenciler lehine esneterek uyguladıkları ancak taviz vermedikleri görüşünde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara göre okul yöneticilerine,“çağdaş ve etkili bir yöneticilik için okul yöneticilerinin kişisel gelişimlerine önem vermeleri, bu bağlamda yönetim ve yöneticilik seminerleri, eğitimleri gibi eğitici ve geliştirici faaliyetlere katılmaları faydalı olacaktır”şeklinde bir dizi önerilerde bulunulmuştur. Yine elde edilen bulgulara göre araştırmacılara,“araştırmanın Türkiye ve diğer ülke veya ülkeler bazında karşılaştırması yapılması, yöneticilik performanslarının ülkelere göre değerlendirilebilmesini mümkün kılabilecektir”şeklinde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study of managers in secondary schools, situational and behavioral effects on students to identify these effects and to determine which is consistent with the leadership qualities of managers was conducted to determine the leadership performance. In this study, as a method of data collection, research methods, the questionnaire method was preferred. The questionnaire used in the research literature prepared utilizing the 5 point Likert scale was composed of 42 questions. The resulting survey data, statistical software package was analyzed by SPSS.20.0 FR version of Windows. Data, primarily by analyzing the reliability of the survey questions found alpha value, then the demographic characteristics of the students who participated in the survey were determined by frequency analysis. Following this analysis, data analysis, descriptive statistics and hypotheses to test t-test and one-way ANOVA analysis was performed. In this study, school administrators with leadership qualities and performance is there a relationship between students' achievement? and Leadership features advanced problem-solving skills of executives carrying sturdy? questions have been addressed. Analysis of survey data as a result of participating in the research students of the vast majority of school administrators on leadership qualities they believed to be, and the management of performance in this regard, democratic, transparent, equitable, guiding, open to communication, solution-oriented, constraint, rather than rules, students in favor of flexing implemented but without compromising the opinion that the the conclusion that has been reached. The findings according to school administrators,“modern and effective for management of school administrators in their personal development give importance, in this context, management and executive seminars, training as trainers and developers to participate in activities will be useful as”a series of recommendations were made. Again, according to the researchers, the findings,“Turkey and the other country or countries of research to be done on the basis of comparison, according to executive performance evaluation would enable the country”in the form of suggestions have been made.