Markanın tüketicinin karar sürecine etkisi: İlkokul ve ortaokul öğrencilerinin ailelerine yönelik çocuk giyimi sektörü üzerine bir uygulama
The impact of the brand consumer on decision process: An application on the sector of children's clothing for the families of the students of primary and secondary school
- Tez No: 458797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Tüketici Davranışı, Karar Süreci, Satın Alma Davranışı, Brand, Consumer Behaviour, Decision Process, Purchasing Behavior
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Marka, tüketiciler açısından çok önemli bir yere sahiptir. Tüketiciler; kendilerine güven veren, imajı olan ürünleri ve markaları tercih etmektedirler. Bu çalışmada, küresel pazarlardaki rekabetin artmasının etkisiyle ve tüketici ihtiyaç ve tatmininin değişmesiyle önemi artan“marka kavramı”ve bu kavramın tüketici davranışlarına etkisi incelenmiştir. Tüketicilerin herhangi bir satın alma kararı aşamasında bir markayı nasıl algıladığı ve değerlendirdiği incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı, marka kavramının tüketici karar sürecine etkisini incelemek ve bir örnek üzerinde analiz etmektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, marka ve marka kavramları, markanın önemi ve işletme, tüketici ve pazarlama açısından faydaları ve fonksiyonları açıklanmıştır. İkinci bölümde, çalışmanın temel konusunu oluşturan“tüketici davranışı”ve“markanın tüketici karar sürecine etkisi”kavramları detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu kavramların ne olduğu, nasıl değiştiği ve hangi faktörlerin etkisi altında kaldığı yapılan araştırma ile desteklenerek açıklanmıştır. Üçüncü ve son bölümünde ise, Gaziantep il merkezinde yapılan anket uygulamalarının sonuçları analiz edilerek yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, çocukların ürün satın alımında aile kararları üzerindeki etkilerini farklı değişkenler açısından ayrı ayrı ortaya koyması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Brand has a very important place in terms of consumer. Consumers; self-confidence, giving the image of the products and brands are preferred. In this study, the effect of increasing competition in global marketplace and consumer needs and satisfaction with the change of the increasing importance of“brand concept”of this concept and its impact on consumer behavior were investigated. Any stage of the consumer purchase decision and to evaluate the perception of a brand that have been studied. The purpose of this study is, to investigate the impact of the brand on the consumer behaviour and analyze it on a specific case. The study consists of three parts. In the first part of the study, brand and brand concepts, the importance of brand benefits and functions are explained in terms of company, consumer and marketing. In the second part of the study, which constitutes the basic issues“consumer behavior”and“brand effect on the consumer decision process”concepts are discussed in detail. What of these concepts is, how it has changed and what has remained under the influence of factors supported by the research are described. In the third and final section, a survey conducted in the city of Gaziantep analyzed and interpreted the results of the application has been attempted. This study of children's products impact on purchasing decisions in the family in terms of different variables separately is important to reveal.