Belediyelerde halkla ilişkiler ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi örneği
- Tez No: 458798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Public Relations, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Yerel Yönetimler, Belediye, Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir Belediye Kanunu, Public Relations, Local Governments, Metropolitan Municipality, Metropolitan Municipality Law
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Halkla ilişkiler, bir kurumun hizmet verdiği kitlenin güven ve sempatisini kazanma ve bunu devam ettirme çabalarının tümüne denilmektedir. Özel sektörde daha fazla gelişme gösteren halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemi, son zamanlarda kamu kurumlarında da anlaşılmış ve bu konuda birimler kurularak kapsamlı çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Halk ile direk etkileşime giren yerel kamu örgütleri olan belediyeler, son zamanlarda halkla ilişkiler faaliyetleri üzerinde ciddi bir şekilde yoğunlaşmış, bu faaliyetlere ciddi bütçeler ayırmış ve halk içerisinde bir bilinç oluşturmak için halkla ilişkileri bir araç olarak kullanmaya başlamışlardır. Demokratik işleyişe sahip olan ülkelerde, en önemli yerel yönetim birimi olan belediyelerin halka karşı saygılı ve hizmet etme sorumluluğu içerisinde olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, üstlenilen görevleri başarıyla yerine getirebilmenin en önemli etkenleri, halkın güven ve desteğini sağlamak ve halkın nezdinde itibar sahibi olabilmektir. Bu da halkla ilişkiler çalışmalarının kalitesi ile doğrudan ilişkili bir durumdur. Halkla ilişkiler bireylerin demokrasiye olan inancını arttırmakta, başkalarının görüşlerinin ve katkılarının alınmasını sağlamakta, kamuoyunun anlaşılmasını ve değerlendirilmesini kolaylaştırmakta ve özellikle belediyelerde belediye başkanının şahsında, kurumun itibarının halkın gözünde artmasını sağlamaktadır. Yerel yönetim birimleri, halkın olumsuz tepkilerine hedef olmamak, çalışmalarını halkın talep ve istekleri doğrultusunda şekillendirmek için çeşitli araçlardan yararlanmak ve halkla ilişkiler uygulamalarına daha fazla başvurmak zorundadırlar. Özellikle yerelde, hizmet miktar ve kalitesini yeterli düzeyde yakalayamayan belediyeler dahi, halkla ilişkiler faaliyetlerine çok önem vermekte ve halk nezdinde bu hizmetlerin yeterli olduğuna dair bir bilinç oluşturmak için çalışmaktadır. Bu bilinci oluşturmak için çeşitli medya kanallarını ve her türlü reklam, ilan ve propaganda faaliyetlerini kullanmaktadırlar. Bunlardan dolayı ülkemizde halkla ilişkiler çalışmalarının, özellikle yereldeki önemi ciddi bir şekilde artmaya devam etmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi özelinde ise, birçok birim aracılığı ile halkla ilişkiler çalışmalarına gün geçtikçe daha fazla önem verilmektedir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki halkla ilişkiler çalışmaları çeşitlendirilmekte, bu birimlerde istihdam edilen personel sayısı artırılmakta, bu çalışmalara ayrılan bütçe, miktar ve oran olarak her geçen yıl daha fazla olmaktadır. Gaziantep şehri, bulunduğu konum itibarıyla Türkiye'nin Güney Doğu ve Doğu Anadolu'daki en büyük, Türkiye'deki en büyük sekizinci metropoliten alanına sahiptir. Ayrıca son yıllarda artan mülteci krizi ile birlikte, bu göçün etkileri, gereklilikleri ve sonuçları ile ilgili halkın bilgilendirilmesi amacı ile halkla ilişkiler faaliyetlerinin Gaziantep özelindeki öneminin bir kat daha arttığı şeklinde bir çıkarımda bulunursak, yanlış söylemiş olmayız. Bu sebeplerden dolayı çalışmamız, özellikle büyükşehir belediyeleri için vazgeçilmez bir hizmet alanı haline dönüşen halkla ilişkiler çalışmalarının, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi örneği kapsamında incelenmesini, bu birimde çalışan yönetici ve personelin görüşlerinin yüz yüze görüşme metodu kullanılarak araştırılmasını hedeflemektedir. Bu kapsamda halkla ilişkiler çalışmalarında son yıllarda meydana gelen değişimin ve eğer bu değişim olumlu yönde olmuşsa, hizmet kalitesini arttıran etkenlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, il mülki sınırları içerisinde yer alan merkez ve taşra ilçeleri ile sınırlı tutulmuştur. Bu sebepten dolayı, Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'nın bünyesindeki çeşitli şube müdürlüklerinde görev yapan personelle birebir mülakat yapılarak görüşleri alınmış, belediyeye çeşitli kanallardan iletilen talep ve şikâyet sayıları üzerinden bir analiz gerçekleştirilmiş, halkla ilişkiler faaliyetlerine ayrılan bütçe ile çözümlenen ve çözümlenemeyen istek ve şikayet sayıları arasındaki ilişki analiz edilerek, çalışma bu etkenler üzerinden şekillendirilmiştir. Araştırmada öncelikle, halkla ilişkilerin oluşumu, tarihçesi ve günümüzdeki haline nasıl evirildiği incelemekte, yerel yönetimlerin geçmişi ve halkla ilişkilerle olan birlikteliğine değinilmekte, sonrasında ise yönetim değişikliğinden sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi halkla ilişkiler faaliyetlerinde meydana gelen değişim incelenerek, sonuç ve öneriler bölümü ile çalışma tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Public relations is called as, all of the efforts of an organization to gain and maintain the trust and sympathy of the service it provides. Public relations was more improved in private sector than public sector. But importance of this service was recently taken awareness from public sector and extensive work has been initiated about that in public. Most importantly, local administrations, municipalities, which have direct relationship with public, have concentrated on public relation activities, allocated big budget to it and began to use public relations as a tool, to create a consciousness within the people. In countries with democratic functioning, the municipalities, which are the most important local government units, have to be responsible and accountable to the public. Besides, the most important factors in successfully fulfilling the duties undertaken are to provide people's trust and support and to have a reputation in the face of their people and this case is directly related to the quality of public relations work. Public relations increase the belief that people feel for democracy, it provides to receive the views and contributions of others and especially facilitates the understanding and evaluation of the public opinion and provides the reputation of the institutions, especially in municipalities. Local government units are obliged to apply various tools and refer to public relations more than ever to shape their efforts in accordance with the public demands, not to be questioned by the negative public responses. Especially in local level, even the municipalities, which are unable to reach to the quantity and quality of service adequately, give great importance to public relations activities and working to create consciousness in the eyes of public about the adequacy of these services. They use various media channels and all kinds of advertising and propaganda activities to create this awareness. For these reasons, the work of public relations in our country, especially at the local level, continues to grow seriously. Concerning Gaziantep Metropolitan Municipality, it is being given greater importance day by day to public relations efforts via many departments. The public relations efforts within the Gaziantep Metropolitan Municipality are diversified, the number of personnel employed at these units is increased, and the budget allocated to this area is increased year by year both in quantity and ratio. Gaziantep is the eighth largest metropolitan area of Turkey and the largest one in the South East and Eastern Anatolia. It is not to be evaluated as wrong if it is declared that the importance of public relations has increased in Gaziantep with the increasing refugee movement in recent years for the purpose of satisfying the required information needs of the public. As a consequence of the aforementioned reasons, this study aims to investigate the public relations within the frame of Gaziantep Municipality, which is an area being transformed to be an irrevocable area, and to research the opinions of the personnel employed at these departments by conducting a face to face interview method. Within this frame, it is aimed that, if there is a change in public relations area in recent years and if so, to put forward the factors affecting the increase at the quality. The study is limited with the local municipalities and metropolitan municipality within Gaziantep province. That's why, an interview was conducted with the personnel employed at different units of Public Relations department of Gaziantep metropolitan Municipality and an analysis was conducted through the number of complaints and demands transmitted via different channels, by comparing the budget allocated to public relations and the number of solved and unsolved problems delivered to municipality. In the research, previously it is investigated the formation of public relations, its history and how it has evolved to current structure, the history of the local governments and their relation with the public relations were explained and then, as a function of administration, the change at the Gaziantep metropolitan Municipality's public relations efforts was examined and the study is concluded with a“Results and Suggestions”part.