Konut sektöründe kurumsal sosyal sorumluluğun tüketici temelli marka algısına etkisi
The effect of corporate social responsibility on the consumer based brand perception in housing sector
- Tez No: 458799
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut sektörü, kurumsal sosyal sorumluluk, tüketici temelli marka değeri, The housing sector, corporate social responsibility, consumer-based brand equity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; son yıllarda büyük bir atılım içerisinde olan konut sektöründe sosyal sorumluluk kavramını ve kurumsal sosyal sorumluluğun tüketici temelli marka imajına etkilerini incelemektir. Bu amaç çerçevesinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasına üye, inşaat firmalarından konut alımı gerçekleştirmiş bireyler arasından rastgele örneklem metodu ile seçilen toplam 249 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın veri toplama aşamasında kullanılan envanterler Tüketici Temelli Marka Ölçeği, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ölçeği ve araştırmacı tarafından üretilmiş olan kişisel bilgi formudur. Araştırma çerçevesinde derlenen datalar SPSS 23.00 programı aracılığı ile analize tabi tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kurumsal sosyal sorumluluk politikaları ile tüketici temelli marka değeri algısı arasında ilişki bulunmaktadır. Bu bulgulara göre tüketici temelli marka değeri ile ekonomik, etik ve gönüllü sorumluluklar arasında aynı yönlü; yasal sorumluluklar ile zıt yönlü ilişkiler vardır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study; The concept of social responsibility in the housing sector is a major breakthrough in recent years, corporate social responsibility project is to examine the effects of consumer-based brand image. For this purpose the members of the Chamber of Civil Engineers, a total of 249 people selected by random sampling method among individuals who have made a purchase of residential construction companies were included in the study. inventory used in the data collection phase of the survey Consumer Based Brand Scale, Corporate Social Responsibility is a personal information form that is produced by the scale and researchers. The data compiled in the research framework has been subjected to analysis by SPSS program 23:00. According to findings of study there are relationships between corporate social responsibility policy and consumer perception of brand value. According to these findings with the consumer based brand equity, economic, ethical, and volunteer responsibilities in the same way; There are legal responsibilities for relations with the opposite direction.