Alışveriş merkezi yönetim sorunları
Shopping center management problems
  1. Tez No: 458803
  2. Yazar: MUSTAFA SÜZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZLUM ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alışveriş Merkezi, Perakende, Yönetim, Mimari, Personel, Erişilebilirlik, Shopping Center, Retail, Management, Architecture, Employee, Accessibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Modern anlamda Alışveriş Merkezlerinin ortaya çıkışı ile birlikte bu merkezlerin üst kimlikle yönetilmesi ihtiyacı doğmuştur. Bu üst kimlik Alışveriş Merkezini belirli kurallar çerçevesinde yönetimini üstlenerek verimliliği ve ziyaretçi memnuniyetini ön planda tutmaya çalışmıştır. Yöneticiler Alışveriş Merkezini deneyimledikçe mimari yapılar ve sistemler gelişerek değişime uğramıştır. Sektör deneyimledikçe daha verimli ve daha ergonomik binalara kavuşmaktadır. Değişen dünya ve kullanıcı alışkanlıkları, artan rekabet baskısı sürekli yenilenmeyi ve tüketicinin ihtiyaç ve taleplerine daha yüksek oranda cevap vermeyi zorunlu kılmaktadır. Bu aşamada yöneticilerin rekabette daha ön plana çıkabilmesini, kiracı ve ziyaretçi memnuniyetini sağlayabilmesini engelleyen bir takım sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu çalışmada Türkiye genelinde faaliyet gösteren farklı mimari yapıda, farklı büyüklükte ve farklı yönetim biçimlerinde işletilen Alışveriş Merkezlerinin ortak sorunlarını ortaya konularak sektörün ortak deneyimi ve ortak akıl birliğiyle çözüm önerileri ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu verilerin toplanması için anket ve yüz yüze görüşme yöntemini kullanılmıştır. Bulgular, farklı Alışveriş Merkezlerinin aynı başlık altında ortak sorunlarının olduğunu ve aynı başlık altında da farklı açılardan sorun yaşadıkları gerçeğini ortaya koymaktadır. Alışveriş Merkezlerinin konumlandıkları çevreyle sorunlarının arasında bir ilişki olabileceği saptanmıştır. Sonuç olarak Alışveriş Merkezi yöneticilerinin ortak sorunlara sahip oldukları ve bu sorunların bir kısmının yine sektörün ortak deneyimleriyle sorunlar daha oluşmadan önlenebileceği, diğer kısmının ise organize perakende ile yapılacak işbirliği altında verilecek eğitimlerle bertaraf edilebileceği yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The birth of the shopping centers as in modern sense arises the need of a superordinate identity for management. This superordinate identity tends to prioritize efficiency and visitor satisfaction by assuming the management within a framework of rules. Systems and architecture advances through progress as managers experiencing the mall by time. As the sector experience, more efficient and more ergonomic buildings are obtained. Constant shifting of consumer habits and increasing competitive pressure obliges constant innovation and a higher response to the needs and demands of the consumer. At this stage, there are a number of problems that prevent managers from becoming more prominent in the front line and providing satisfaction to tenants and visitors. In this study, aimed to reveal the common problems of shopping centers operating in different architectural structures, different sizes and different types of management throughout Turkey, and to propose solutions with common experience and common sense. Questionnaires and face-to-face interview methods has been used to collect these data. Findings reveals that, different shopping centers have common problems under the same topic and under the same topic they face various problems on different angles. It has been determined that there may be a connection between the premises in which the shopping centers are situated and their problems. As a result, it has been suggested that the shopping center managers have common problems and that some of these problems can be avoided at the beginning by common experiences of the sector, and the rest of the problems part can simply be eliminated by training sessions in liaison with organized retail.