Spor yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin kamuya hizmet motivasyonları üzerine etkisi
The effect of organizational commitment levels of sports managers on their public service motivation
  1. Tez No: 957092
  2. Yazar: ABDÜRREZZAK SİMRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ŞAHİNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Kamu hizmet motivasyonu, Spor yöneticileri, Kamu yönetimi, Örgütsel davranış, Organizational commitment, Public service motivation, Sports managers, Public administration, Organizational behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışmasında, kamu kurumlarında görev yapan spor yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeylerinin kamu hizmeti motivasyonları üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Günümüzde kamu sektöründe çalışan bireylerin yalnızca fiziksel yeterliliklerinin değil, aynı zamanda psikolojik bağlılıkları ve motivasyon düzeylerinin yüksek olması, kamu hizmetlerinin etkinliği ve verimliliği açısından kritik bir öneme sahiptir. Özellikle spor yönetimi alanında çalışanların görevlerine duydukları bağlılığın ve kamu yararına hizmet etme isteklerinin, kurumsal performans üzerinde belirleyici faktörler arasında yer aldığı değerlendirilmektedir. Araştırmanın teorik temeli, örgütsel bağlılık ve kamu hizmeti motivasyonu kavramları üzerine kurulmuştur. Örgütsel bağlılık, Allen ve Meyer'in geliştirdiği duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık boyutlarında incelenmiştir. Kamu hizmeti motivasyonu ise bireylerin kamu yararını kendi kişisel çıkarlarının önünde tutarak anlamlı ve kamusal fayda sağlayan hizmetler sunma arzusu şeklinde tanımlanmıştır. Literatür taramaları bu iki kavramın ayrı ayrı pek çok araştırmaya konu olduğunu göstermesine rağmen, özellikle Türkiye'de spor yöneticileri özelinde bu iki kavramın ilişkisel bağlamda ele alındığı çalışmaların sınırlı olduğu görülmüştür. Araştırma yöntemi olarak ilişkisel tarama modeli tercih edilmiş olup, veri toplama sürecinde Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Kamu Hizmet Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile bunlara bağlı birimlerde görev yapan 251 spor yöneticisinden oluşmaktadır. Katılımcıların demografik özellikleri (cinsiyet, yaş, eğitim durumu, yöneticilik yılı ve gelir düzeyi) dikkate alınarak analizler gerçekleştirilmiş, gruplar arasında farklılıklar detaylı biçimde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, spor yöneticilerinin örgütsel bağlılık düzeyleri ile kamuya hizmet motivasyonları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunduğunu ortaya koymuştur. Özellikle örgütsel bağlılık düzeyi yüksek olan yöneticilerin kamu yararına hizmet üretme konusunda daha güçlü bir içsel motivasyona sahip oldukları saptanmıştır. Bunun yanı sıra, örgütsel bağlılık ve kamu hizmeti motivasyonu düzeylerinin bazı demografik faktörlere göre farklılık gösterdiğine de dikkat çekilmiştir. Örneğin, yöneticilik süresi ve eğitim seviyesi gibi değişkenlerin her iki kavram üzerinde belirgin etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, kamu kurumlarında görev yapan spor yöneticilerinin motivasyon ve bağlılık düzeylerinin kurumsal verimlilik açısından önemli katkılar sunduğunu gözler önüne sermektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular, insan kaynakları yönetimi, çalışan memnuniyeti, liderlik ve kamu politikaları alanlarında uygulanabilir öneriler sunarak kamu kurumlarında daha etkili yönetim stratejilerinin geliştirilmesine zemin oluşturabilir. Aynı zamanda bu araştırma, spor yönetimi kapsamında örgütsel davranış literatürüne önemli bir teorik ve pratik kaynak sunma potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effects of the organizational commitment levels of sports managers working in public institutions on their public service motivations are comprehensively addressed. In today's world, it is critically important for individuals working in the public sector to possess not only physical competencies but also high psychological commitment and motivation levels, as these factors significantly impact the effectiveness and efficiency of public services. It is particularly considered that the commitment of those working in the field of sports management and their desire to serve the public good are among the determining factors for institutional performance. The theoretical foundation of the research is built on the concepts of organizational commitment and public service motivation. Organizational commitment is examined in the dimensions of emotional commitment, continuance commitment, and normative commitment, developed by Allen and Meyer. Public service motivation is defined as the desire of individuals to provide meaningful and public benefit services by placing the public good above their personal interests. Although literature reviews indicate that these two concepts have been the subject of many separate studies, it has been observed that there are limited studies specifically addressing the relational context of these two concepts concerning sports managers in Turkey. The relational survey model was preferred as the research method, and the Organizational Commitment Scale and the Public Service Motivation Scale were used in the data collection process. The sample of the study consists of 251 sports managers working in Youth and Sports Provincial Directorates and their affiliated units, determined through a convenience sampling method. Analyses were conducted considering the demographic characteristics of the participants (gender, age, education level, years of management, and income level), and differences between groups were evaluated in detail. The research results revealed a statistically significant and positive relationship between the organizational commitment levels of sports managers and their public service motivations. It was found that managers with high levels of organizational commitment have a stronger intrinsic motivation to produce services for the public good. Additionally, it was noted that the levels of organizational commitment and public service motivation vary according to certain demographic factors. For instance, it was determined that variables such as management duration and education level have a significant impact on both concepts. In conclusion, this study demonstrates that the motivation and commitment levels of sports managers working in public institutions provide important contributions to institutional efficiency. The findings obtained from the research can lay the groundwork for developing more effective management strategies in public institutions by offering applicable recommendations in the fields of human resource management, employee satisfaction, leadership, and public policies. At the same time, this research has the potential to provide a significant theoretical and practical resource to the literature on organizational behavior within the scope of sports management.