A study on oral assessment practices in English classes applied by language instructors
İngilizce okutmanlarının sınıf içi sözlü değerlendirme uygulamaları üzerine bir araştırma
- Tez No: 458815
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL DOĞAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sözlü beceri ölçme aktiviteleri, iletişimsel yeterlilik ölçme, ölçme, değerlendirme algısı, akademik ana dal, Oral assessment activities, communicative competences in assessment, assessment perception, academic major
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite düzeyindeki İngilizce derslerinde kullanılan sözlü becerileri ölçme uygulamalarını; ölçmede kullanılan konuşma aktiviteleri, ölçme yapılırken hangi becerilere odaklanıldığı ve son olarak Avrupa Dil Portfolyosunda bahsedildiği üzere hangi sınav türünün uygulanıldığı olmak üzere üç boyutlu olarak incelemektir. Çalışmanın diğer bir amacı ise, bu üç boyut hakkında yapılan tercihlerin okutmanların mezun oldukları ana dal ile bir ilişkisi olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Veri toplama aracı olarak, Türkiye'deki farklı üniversitelerde görev yapan 82 okutmana gönderilen bir elektronik anket kullanılmıştır. Anket, demografik bilgiler bölümünün haricinde üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, okutmanlar tarafından en sık veya en az sıklıkla kullanılan konuşma becerisi ölçme ve geliştirme aktivitelerini ortaya çıkarmak amacıyla oluşturulmuştur. İkinci bölüm ise konuşma becerisini ölçerken en sık ölçülen alt becerileri bulmak amacıyla ve üçüncü bölüm, çalışmaya katılan okutmanların sözlü iletişim becerilerini ölçerken Avrupa Dil Portfolyosundaki değerlendirme türlerinden hangisini tercih ettiklerini ortaya çıkarmak amacıyla oluşturulmuştur. Elektronik anket 2016-2017 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 82 okutmana gönderilmiştir. Anket vasıtasıyla toplanan verilerin analizi SPSS yazılımının 22. versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Kruskal-Wallis testi ile yapılan analizler, katılımcıların mezun oldukları ana dal ve sözlü becerileri ölçme uygulamaları arasındaki farkları ortaya çıkarmıştır. Betimleyici diğer çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmada da merkezi eğilim ölçüleri, sıra ortalaması ve ortanca hesaplamaları sayesinde farklılıklar arasında kıyaslama yapılmıştır. Yedi adet konuşma aktivitesi, katılımcıların mezun oldukları ana dal ve uygulama sıklıklarına göre farklılık göstermiştir. İki adet konuşma alt becerisi ölçme sıklığı ve mezun olunan ana dala göre farklılık göstermiş ve son olarak konuşma becerisi ölçmenin hangi tür değerlendirme olarak yapıldığı altı farklı değerlendirme türünde okutmanların mezun oldukları ana dala göre farklılık göstermiştir. Sonuçlara göre, kimi ana dallardan mezun okutmanlar bazı aktiviteleri daha sıklıkla kullanmakta, bazı konuşma alt-becerilerini daha sıklıkla ölçme eğilimi göstermekte ve farklı bölümlerden mezun okutmanların altı değerlendirme türüyle ilgili olarak farklı algılara sahip oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of is study is to investigate informal and formal oral assessment practices at tertiary level in Turkey with three dimensions; speaking activities, communicative competences and assessment types as mentioned in Common Framework of Reference for Languages (CEFRL). The other main concern of the study is to find out differences or similarities among these three dimensions in accordance with language instructors' academic majors. As data collection tool, an electronic questionnaire was sent to 82 participant language instructors from different universities in Turkey in the fall term of 2016-2017 academic year. The questionnaire had three sections apart from the demographic information section. The first part aimed to reveal most frequently used oral assessment activities in classes; the second part was designed to find out most frequently assessed communicative competences and the third part intended to reveal oral assessment perception of language instructors. The data which was collected through electronic questionnaire was analysed by using SPSS 22 software. Kruskal-Wallis test revealed some differences between participants' academic majors and their practices in three dimensions. As the research is descriptive, mean ranks, median values and central tendencies were compared by using the test method. Seven oral assessment activities were found to differ in frequency according to academic majors; two communicative competences showed statistically significant difference between majors and frequency of assessment; and six oral assessment types differed in approval levels in accordance with participants' academic majors. Participants from different majors tended to use some of the activities more frequently, they showed a tendency to assess some of the communicative competences more than the others and they had different perceptions of oral assessment when assessment types in CEFRL are considered.