Maddenin tanecikli yapısının öğretiminde iyi bir eğitim ortamı için yedi ilke ve modellerle desteklenen işbirlikli öğrenme yöntemlerinin uygulanması
Implementation of cooperative learning assisted with the models and seven principles for good practice in education in the teaching of particulate nature of matter
  1. Tez No: 458816
  2. Yazar: BİLGE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL DOYMUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, İyi bir eğitim ortamı için yedi ilke, Model, Maddenin tanecikli yapısı, Cooperative learning, Seven principles for good practice in education, Model, Particulate nature of matter
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu araştırmanın amacı; iyi bir eğitim ortamı için yedi ilke ile desteklenen, işbirlikli öğrenme yöntemlerinden Okuma-Yazma-Uygulama (OYU), Öğrenci Takımları-Başarı Bölümleri (ÖTBB) ve modellerle birlikte uygulanan OYU'nun fen bilgisi öğretmenliği lisans programının birinci sınıfında öğrenim gören öğrencilerin maddenin tanecikli yapısını anlamalarına yönelik etkisini belirlemektir. Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı açıklayıcı karma yöntem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunun örneklemi; 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Programı'nın birinci sınıfında öğrenim gören 115 öğrenciden oluşmakta olup, üçü deney ve biri kontrol grubu olmak üzere toplam dört gruba ayrılmıştır. Bu gruplar; işbirlikli öğrenme yöntemlerinden okuma-yazma-uygulamanın iyi bir eğitim ortamı için yedi ilke ile birlikte uygulandığı Okuma-Yazma-Uygulama Yedi İlke Grubu (OYUG), işbirlikli öğrenme yöntemlerinden okuma-yazma-uygulamanın iyi bir eğitim ortamı için yedi ilke ve modellerle birlikte uygulandığı Okuma-Yazma-Uygulama Yedi İlke Model Grubu (OYUMG), işbirlikli öğrenme yöntemlerinden öğrenci takımları-başarı bölümlerinin iyi bir eğitim ortamı için yedi ilke ile birlikte uygulandığı Öğrenci Takımları-Başarı Bölümleri Yedi İlke Grubu (ÖTBBG) ve mevcut programa uygun öğretimin yapıldığı Kontrol Grubu (KG) olarak belirlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunun araştırma grubunu ise her deney grubundan beşer öğrenci olmak üzere toplam 15 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada; öğrencilerin ön bilgilerini belirlemek için ön bilgi testi, yapılan uygulamaların sonunda öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek amacıyla akademik başarı testi, öğrencilerin bireysel başarılarını belirlemek ve gelişimlerini incelemek için modül testler, iyi bir eğitim ortamı için yedi ilke ile ilgili öğrenci görüşlerindeki değişimleri belirlemek için yedi ilke anketi, işbirlikli öğrenme yöntemleri ile ilgili öğrenci görüşlerini incelemek için işbirlikli öğrenme yöntem görüş ölçeği ve süreç içerisinde uygulanan öğretim yöntemi ve yapılan uygulamalar ile ilgili öğrencilerin düşüncelerini ortaya çıkarmak için görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen nicel verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA), nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz ve içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda özet olarak; OYUG, OYUMG ve ÖTBBG'deki öğrencilerin KG'deki öğrencilere göre ve OYUMG'deki öğrencilerin de OYUG'deki öğrencilere göre akademik başarılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin maddenin tanecikli yapısıyla ilgili çizimlerindeki hataların farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Son olarak araştırma sürecinde uygulanan yöntemlerle ilgili öğrencilerin olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to investigate the effect of Reading-Writing-Presentation (RWP), Student Teams-Achievement Division (STAD), which are among coopretaive learning methods, and RWP assisted by the models with the involvement of seven principles for good practice in education on the first year undergraduates' understanding of particulate nature of matter. Explanatory-mixed method design, in which qualitative and quantitative data collection methods were implemented, was used in the study. The sample of quantitative phase was 115 first years students studying in the Science Teacher Training Department during 2014-2015 academic year at Atatürk University and fours groups, three of which were experiment groups and the other was control group. Specifically, one group was called as Reading-Writing Presentation Seven Principles Group (RWPG), with which reading-writing-presentation among cooperative learning methods and seven principles were implemented; in the other group, named Reading-Writing-Presentation Seven Principles Model Group (RWPMG), reading-writing-presentation methods were applied with seven principles for good education and models; the third experiment group was Student Team-Achivement Division Seven Principles Group (STADG), in which student teams-achievement division among cooperative learning methods were implemented with seven principles. In the last group, Control Group (CG), the common instruction followed within official curriculum was applied. As for qualitative phase of study, the sample was 15 students that from each experiment group 5 students were selected. In the study, a rudiment test to test the prior knowledge of students, and academic achievement test to assess academic success of students at the end of implementation, modul tests used to test individual success and to monitor developments, a seven principles questionnaire to identify the changes in opinions of students regarding seven principles for good practice in education, a cooperative learning opinion scale to identify students'opinions about cooperative learning methods, and an interview form used to discover the reflections of students on the teaching method used and implementations throughout the process were used. For the analysis of quantitative data, descriptive statistics and one-way ANOVA were done. As for qualitative data, descriptive and content analyses were used. The findings of the study show that the academic success of the students in the RWPG, RWPMG, and STADG were higher than the students in CG. Furthermore, it was found that students in RWPMG were academically more successful than the students in RWPG. Besides, the mistakes in the drawings of students regarding particulate nature of matter were found to vary. Lastly, the qualitative findings show that students expressed positive opinions about the methods implemented during the process.