İşbirlikli öğrenmenin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının problem çözme becerilerine etkisi
The effects of cooperative learning on visual art teacher candidates' problem solving skills
  1. Tez No: 458817
  2. Yazar: MEHMET BUDANCAMANAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ĠĢbirlikli öğrenme, problem çözme, görsel sanatlar eğitimi, resim-iĢ eğitimi, Cooperative learning, problem solving, visual arts education, painting-art education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, işbirlikli öğrenmenin görsel sanatlar öğretmeni adaylarının problem çözme becerileri üzerindeki etkisini incelemektir. Nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan deneysel yöntemin, ön test son test kontrol gruplu deseni ile gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 öğretim yılı güz yarıyılında bir devlet üniversitesinin güzel sanatlar eğitimi bölümü resim iş eğitimi öğretmenliğinde öğrenim gören 64 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada deney ve kontrol gruplarının oluşturulmasında denekleri eşleştirme yöntemi tercih edilmiştir. Gruplar oluşturulurken random atama yapılmış ve gruplar karma bir şekilde oluşturulmuştur. Araştırmada verilerin elde edilmesinde Heppner ve Peterson tarafından geliştirilen ve Şahin, Şahin ve Heppner tarafından Türkçe'ye uyarlanan problem çözme envanteri kullanılmıştır. Dersler deney grubunda Proje Tabanlı Öğrenme yaklaşımına uygun olarak, kontrol gruplarında ise geleneksel öğretime dayalı olarak işlenmiştir. Çalışma grubu ile deneysel çalışma 5 haftalık sürede gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi sürecinde öncelikle verilerin parametrik testlerin varsayımları arasında yer alan“Veriler aralıklı ya da oransal olmalıdır.”,“Veriler normal dağılıma uymalıdır.”ve“Grup varyansları eşit olmalıdır”şeklindeki varsayımların karşılanıp karşılanmadığı kontrol edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarında yer alan katılımcıların veri toplama araçlarından elde edilen puanlarının normal dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Shapiro-Wilk normallik testi ile basıklık-çarpıklık (kurtosis-skewness) değerleri incelenmiştir. Bulgular işbirlikli öğrenme yaklaşımının görsel sanatlar öğretmen adaylarının problem çözme becerilerine yönde etki ettiğini göstermektedir. Araştırma sonuçlarına dayanarak işbirlikli öğrenme yaklaşımının görsel sanatlar öğretmeni yetiştirmede kullanılması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of collaborative learning on the problem-solving skills of visual arts teacher candidates. The study was carried out with pre-test post-test control group pattern of experimental method which is among quantitative research methods and the study group is composed of 64 pre-service teachers who have education at art teaching department of fine arts education at a state university in fall semester of 2016-2017 academic year. Subject matching method was preferred in forming experiment and control groups in the study. Random assignment was done while forming the groups and groups were created in shuffle. In the study, the problem solving inventory developed by Heppner and Peterson and adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Heppner was used. The lessons were processed in the experimental group in accordance with the Cooperative Learning approach and in the control groups based on the traditional teaching. Experimental study with the study group was performed during 5 weeks. In the process of analysis of the data, firstly it has been checked whether the assumptions of“data must be intermittent or proportional”,“data must comply with normal distribution”and“group variances must be equal”, which are among the assumptions of parametric tests of data were met or not. The Shapiro-Wilk normality test and kurtosis-skewness values were examined to determine whether participants in the experimental and control groups had normal distributions of data collection scores. Findings show that the collaborative learning approach influences visual arts teacher candidates' problem solving skills. Based on the results of the research, it can be said that the collaborative learning approach should be used with the education of visual arts teachers.