Bedîuzeman Seîdê Kurdî û projeya wî ya Medresetuzehra
Bediuzzeman Saidi Kurdi ve onun Medresetuzehra projesi
- Tez No: 458841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Bediüzzaman Said-i Kurdi, Medresetuzehra, Anadil, Education, Bediuzzaman Said-i Kurdi, the Medresetüzzehr, Native
- Yıl: 2016
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bediüzzaman Said-i Kurdi 20. yüzyılın en önemli âlim ve mütefekkirlerinden birisidir. O fikirleriyle İslam âlemini etkilemiş aynı şekilde dünyada da yankı uyandırmıştır. Şüphesiz ki onun önemli fikir ve projelerinden biri de Medresetuzehra Projesidir. Bediüzzaman bu projeyi özelde Kürt Milleti için genelde de Ortadoğu ve İslam Âlemi için düşünmüş ve bunu yürütmek için büyük bir mücadele vermiştir. Medresetuzehra; ister öğrenci eğitimi ister toplumsal eğitim yönüyle olsun bilimsel, modern ve iddialı bir projedir. Bu proje gerikalmışlık, cehalet ve toplumun diğer hastalıklarına çare olmayı istemekte, Kürt Milletinin ve İslam Âleminin sorunlarından kurtulmasını amaçlamaktadır. Ayrıca Medresetuzehra çokdilliliği, müfredatı, öğretmen yetiştirme yöntemi ve kendini finanse etme yönüyle de farklı bir projedir. Bu özelliklerine rağmen bu proje; hala uygulamaya geçmemiş, yöneticler tarafından da tam olarak anlaşılmış değildir. Biz bu çalışmamızda bu projeye dikkat çekerek adı geçen projenin amaç ve içeriğini sunduk. Böylelikle bu projenin iyice anlaşılmasını, Said-i Kurdi/Nursi ve Medresetuzehra hakkındaki yanlış görüş ve iddiaları ortadan kaldıracağına vesile olmasını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Bedîuzeman Seîdê Kurdî isone of the most important phlilosopher and deep thinker person in twenty century. He effects the Muslim world with his thouhts and aslo influeneces world-undoubtly, one of his important Project is Medresetuzehra. Bediuzeman Seîdê Kurdî this Project in specifity for Kurdish Natronand in generally fort he Middle East and İslam world. He struggled to succed this Project. Medresetuzehra is a modern scientific and disputed Project in that both student training and social training. This Project is abut ignorance illiteracy and aslo to find a remedy for another societies and aiming overcome the problems of Kurdish Natron and İslamic world. And aslo Medresetuzehra is an advanced Project thent for Multilingual, curri culum, educated teachers method, financial to itself. Inspite of this particularities this Project is not in practice and it is not understand by goveruments. We presented our work that to focus the interests on this Project with its purpose and content. Thus, we hope that this Project will be understad well and the wrong ideas and thoughts about Seîdê Kurdî/Nursi and Medresetuzehra will disposal soon.