Baba Tahir dı wêjeya Kurdî de
Kürt edebi̇yati'nda Baba Tahi̇r
- Tez No: 458842
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİM SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, şiir, aşk, inanç, tasavvuf, vahdeti vücut, yarsan, Literature, Poem, Love, Faith, Sufism, Unity of the Body, Yarsan
- Yıl: 2016
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
Bu tezde Baba Tahir'in hayatı, eserleri, aşkı ve inancı üzerine araştırma yapılmıştır. O, şair, vahdeti vücut düşünürü, ilahi aşk adamı, kendi döneminin bir sufisi ve klasik Kürt ve Fars Edebiyatı'nın temelidir. Onun dili, milliyeti ve inancı üzerine farklı görüşler ileri sürülmüştür. O Hemedan şehrinde dünyaya gelmiş, 937-1010 yılları arasında yaşamıştır. Onun hakkında çok az bilgi günümüze ulaşmıştır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. Bu bölümde Kürt Edebiyatı hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Baba Tahir'in hayatı ve eserleri tanıtılmıştır. Bu bölümün birçok alt başlığı altında Baba Tahir üzerinde durulmuş, onun dili, eserlerinin dili ve milliyeti araştırılmıştır. Üçüncü bölümde onun aşk felsefesi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde“inancın onun eserleri üzerindeki etkisi”konusu yer almaktadır. Bu bölümde tasavuf, vahdeti vücut ve yarsan inancı hakkında bilgiler sunulmuştur. Baba Tahir'in tasavvuf ve vahdeti vücut ile olan ilişkisi anlatılmıştır.“Baba Tahir ve Yarsan”başlığı altında onun inancı tartışılmış ve Yarsan inancı ile olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Beşinci bölümde sonuç, kaynaklar, özet ve ekler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the research on Baba (Father) Tahir's life, works, love and faith was conducted. He is a poet, a philosopher of body unity, the man of divine love, a Sufi of his own era and the basis of classical Kurdish and Persian literature. Different views have been proposed on his language, nationality and religion. He was born in the city of Hamedan and lived between the years of 937-1010. A little knowledge about him has been known nowadays. The thesis consists of five chapters. The first part is the introduction. General information about Kurdish literature has been given in this section. Baba (Father) Tahir's life and works have been introduced in the second section. It has been focused on Baba (Father) Tahir under several sub-headings of this section, and his language, the language of his works and his nationality have been investigated. His philosophy of love has been described in the third section. The fourth section includes the issue of faith influence on his works. The knowledges about Sufism, unity of body and Yarsan belief have been presented in this section. The relationship of Baba (Father) Tahir with Sufism and the unity of the body have been described. His faith has been discussed under the headline of Baba (Father) Tahir and Yarsan and has been focused on his relationship with Yarsan faith. There are the result, resources summary and additions in the fifth chapter.