Aristoteles'te değişme
Change in Aristotle
  1. Tez No: 458850
  2. Yazar: ABDURRAHMAN DENKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ÇAĞRI MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: değişme, hareket, zaman, madde, form, töz, ilinek, olanak, etkinlik, change, motion, time, matter, form, substance, accident, potentiality, actuality
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Aristoteles öncesi dönemde varlıkla ilinekler arasında belirgin bir ayrım bulunmaz. Bundan dolayı bu döneme bakıldığında değişimi reddeden veya değişimi varlıktan ayrı görmeyen ya da değişimi doğaya bağlı kalarak açıklamakta güçlük yaşayan bakış açıları görürüz. Aristoteles bu görüşlere karşıt olarak varlığın değişmeyle olan ilişkisini göz önüne alıp değişimi ve doğayı açıklamaya çalışır. Bunu yaparken de madde, form, olanak, etkinlik, töz ve ilinek gibi kavramları kullanır. Bütün bu kavramlar Aristoteles'in doğayla barışık sağduyulu felsefesinin temelini oluşturur. Bu kavramlar aracılığıyla değişim teleolojik bir biçimde ele alınır. Bu doğrultuda tezimizin ilk bölümünden Aristoteles öncesi dönemdeki değişim görüşleri Parmenides, Herakleitos ve Platon üzerinden ele alınacaktır. İkinci bölümünde Aristoteles'in Fizik kitabı üzerinden değişim görüşü irdelenecektir. Bu bölümde değişimin hareket, zaman ve dört öğeyle olan ilişkisi göz önüne alınacaktır. Üçüncü ve son kısımda ise değişim Metafizik kitabı üzerinden ele alınacaktır. Bu amaçla değişmenin dört neden, energeia-kinesis ve hareketsiz hareket ettirici ile olan ilişkisi göz önünde tutulacaktır.
Özet (Çeviri)
In the period before Aristotle, there is no apparent distinction between substantial being and accidental being. Therefore, when we look at this period, we see the approaches that deny the reality of change or that do not see the change separately from being, or that have difficulty in explaining change in a relation with nature. In contrast to these views, Aristotle tries to explain nature and change by considering the relation of being to change. In doing so, he uses concepts such as matter, form, potentiality, actuality, substance and accident. All these concepts form the basis of Aristotle's considered philosophy in a peace with nature. Through these concepts, change is handled in a teleological way. In this respect, in the first part of our thesis, the views of change in the pre-Aristotelian period will be discussed via Parmenides, Herakleitos and Platon. In the second part, the view of change will be examined with references to Aristotle's Physics. This section will examine change in a relation with motion, time, and four bodies. In the third and the last part, change will be discussed with reference to Aristotle's Metaphysics. For this purpose, the change will be analyzed with its relation to four causes, energeia-kinesis and the unmoved mover.