Gencek-Çamlık(Beyşehir güneyi) civarının jeolojisi ve petrol imkanları
Geology and petroleum potantial of the Gencek-Çamlık (South of Beyşehir) area and surrauning region
- Tez No: 45887
- Danışmanlar: PROF.DR. NURETTİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Formasyon, petrol, birlik, bindirme, nap, ölçülü stratigrafik kesit, kıvrım, Formation, petroleum, unit, overthrust, nappe, measured stratigraphic section, fold
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GENCEK-ÇAMLIK (BEYŞEHİR GÜNEYİ) CİVARININ JEOLOJİSİ VE PETROL İMKANLARI ALİ OSMAN DO?AN ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİ?İ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nurettin SONEL 1995, Sayfa: U3 Jüri : Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Fikret KUTMAN Doç. Dr. Okan TEKELİ Bu araştırmada, Gencek ve Çamlık kasabaları arasında kalan yörenin karmaşık bir yapı sunan jeolojisini aydınlatmak ve petrol potansiyeli yönünden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. inceleme alanında Allokton ve Otokton ve/veya Paraotokton birimler yüzeyler. Allokton birimler, Aladağ ve Bozkır birlikleri olup Otokton ve/veya Paraotokton Geyikdagı birliği üzerinde tektonik dokanakla durmaktadır. Bu araştırmada birimler paleontoloj ilk ve litolojik özellikleride dikkate alınarak formasyon ve üye mertebesinde incelenmiştir. inceleme alanında yüzeyleyen Otokton ve/veya paraotokton Geyikdagı birliğine ait birimler: Seydişehir, Tarasçı, Sarpyardere, Tepearası, Akkuyu, Akdağ ve Gümüşdamla formasyonları ile Tarasçı formasyonu Toptaş üyesi ve Tepearası formasyonu Sarakman üyesidir. Allokton Aladağ birliğine ait birimler: Bademli, Derebucak, Çamlık ve Zekeriya formasyonlarıdır. Allokton Bozkır birliğine ait birimler ise: Gencek, Boyalıtepe, Huğlu formasyonları ile Huğlu formasyonu tüf ve kiteçtaşı üyesi şeklindedir. Bölgenin petrol potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla ayrıntılı arazi ve laboratuvar (Organik Jeokimyasal) çalışmaları yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar bölgede yüzeyleyen Akkuyu formasyonu 'nun TOK, Kerojen tipi (Tip I, Tip II), üretim indeksi değerleri ve olgunlaşma derecesi değerlerine göre petrol kaynak kayası olarak değerlendirilebileceğini, ancak Tmax sıcaklık değerlerinin çok yüksek olması nedeniyle birimin kaynak kaya olarak değerlendirilemiyeceğini göstermiştir. Yapılan Organik fasiyes çalışmalarında Akkuyu ve Tarasçı formasyonlarının hidrokarbon potansiyellerinin çok az yada hemen hemen hiç bulunmadığı D Organik fasiyesinde çökeldikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MASTER THESIS GEOLOGY AND PETROLEUM POTANTIAL OF THE GENCEK-ÇAMLIK (SOUTH OF BEYŞEHİR) AREA AND SURROUNDING REGiON ALİ OSMAN DOG AN UNIVERSITY OF ANKARA GRADUATE SCHOOL OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES GEOLOGICAL ENGİNEERİNG DEPARTMENT Advisor :Prof.Dr. Nurettin SONEL 1995, 143 p. Jury : Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof.Dr. Fikret KUTMAN Assoc. Prof. Dr. Okan TEKELİ This study is focused on investigating the complex geological structure in the vicinity of Gencek and Çamlık villages and evaluating the petroleum potential of the quoted area. Both, the alloctonous and autoctonous and/or para-autoctonous units crop out in the area. Alloctonous rocks, as represented by Aladag and Bozkır units, overlie the autoctonous and/or para-otoctonous rocks of Geyikdağı unit with a tectonic relationship. Stratigraphic units in the study area were paleontologically and lithologically examined in detail. The Geyikdağı unit, composed of autoctonous and/or para-autoctonous rocks, consists of Seydişehir, Tarasçı, Sarpyardere, Tepearası, Akdağ and Gümüşdamla formations. The Aladağ alloctonous unit consists of Bademli, Derebucak, Çamlık and Zekeriya formations. The alloctonous Bozkır unit has the formations of Gencek, Boyalitepe and Huğlu. Detailed field studies and organic geochemical analyses were carried out in order to evaluate the petroleum potential of the study area. The results indicate that Akkuyu formation might be considered to be source rock based on analyses of TOC, kerogen type (type I, type II), production index, and the maturity level. On the other hand, high values of Tmax indicate that the same formation cannot be evaluated as a source rock. Organic facies studies suggest that Akkuyu and Tarasci formations, which were deposited in D organic facies, bear very little or no hydrocarbon potential.