Ankara keçilerinde (Capra hıcus) kan proteinleri polimorfizmi ile bazı tiftik özellikleri arasındaki ilişkiler
- Tez No: 45891
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVİNÇ ASAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ankara Keçisi, Transferrin, Amilaz, Hemoglobin, Seruloplazmin, elektroforetik varyasyon, tiftik özellikleri, Angora goat, Transferrin, Amylase, Haemoglobin, Ceraloplasrnin, electrophoretic variation, mohair characteristics
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KEÇİLERİNDE (CAPRA HIRCUS) KAN PROTEİNLERİ POLİMORFİZMİ İLE BAZI TİFTİK ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER Cengiz ELMACI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL 1995, Sayfa: 49 Jüri : Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL Prof.Dr.Numan AKMAN Prof.Dr.Kemalettin YAMAN Bu araştırmada Ankara keçilerinde Transferrin, Hemoglobin, Amilaz ve Seruloplazmin polimorfizmi ile önemli tiftik özellikleri (incelik, tek lif gerçek uzunluğu, mukavemet) arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Kan proteinleri yatay nişasta jel elektroforezinde analiz edilmiş ve ele alınan populasyonda Transferrin ile Amilaz sistemleri polimorf, Hemoglobin ve Seruloplazmin sistemleri ise monomorf olarak saptanmıştır. Transferrin lokusunda belirlenen Tf\ TfB ve Tf0 allellerinin frekansları, sırayla, 0.801, 0.195 ve 0.004 olarak bulunmuştur. Amilaz lokusunda da Amy ve Amy3 olmak üzere iki allel saptanmış ve Amy allelinin frekansı 0.93 olarak hesaplanmıştır. Tiftik özelliklerine ait ortalama değerler tek lif gerçek uzunluğu için 17.506-20.050 cm, incelik için 29.532-44.617 jı, mukavemet için ise 20.626-27.952 g değerleri arasındadır. Ele alman tiftik özellikleri ve kan proteinleri arasında önemli bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis ASSOCIATION BETWEEN BLOOD PROTEIN POLYMORPHISMS AND SOME MOHAIR TRAITS IN ANGORA GOATS (CAPRA HIRCUS) Cengiz ELMACI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL 1995, Page: 49 Jury : Prof.Dr.Dr.Sevinç ASAL Prof.Dr.Numan AKMAN Prof.Dr.Kemalettin YAMAN Determination of relationship between the polymorphisms of Transferrin Haemoglobin, Amylase and Ceruloplasmin and the important mohair characteristics (single fiber length, fineness and resistance), related with quality, in Angora Goat population was the main purpose of this study. Blood protein samples were analysed by means of horizontal starch-gel electrophoresis technique. Electrophoretic analyses indicated that Transferrin and Amylase region were monomorphic whereas Haemoglobin and Ceruloplasmin region were monomorphic in the studied populations. Transferrin phenotypes were controlled by three (Tf\ Tf8 and Tf°) codominant alleles and their frequencies were 0.801, 0.195 and 0.004, respectively. Amylase phenotypes were controlled by two (Amy* and Amy8) codominant alleles and the frequency of Amy* allel was found 0.93. The mean values of mohair characteristics were found as follows: 17.506-20.050 cm for single fiber lenght; 29.532-44.617 \x for fineness; 20.626-27.952 for resistance. The relationship between mohair characteristics and the genetic markers was not significant.