Erzurum Köşk Köyü meralarında rakım ve yöneye bağlı olarak ot verimi ve bitki örtüsü ile yem kalitesinin değişimi
Changing of dry matter yield, botanical composition and forage qualities in different altitude and aspects in Kosk Village, Erzurum
- Tez No: 459071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT DAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, rakım, yöney, botanik kompozisyon, ot kalitesi, Rangeland, aspect, altitude, dry hay yield, botanical composition, hay quality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma Erzurum ili köşk köyünde farklı rakım ve yöneyde 2016 yılında yürütülmüştür. Mera kesimlerinden I. kesim 2406 m, II. kesim 2306 m, III. kesim 2068 m rakıma sahip olup üçüncü kesim diğer iki kesime göre yerleşim yerine daha yakındır. Mera kesimlerinde bitki örtüsü ile ilgili ölçümler yapılmış ve bitki ile toprak örnekleri alınarak analiz işlemleri yapılmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre; en yüksek kuru ot verimi III. kesimde ve en düşük ise II kesimde belirlenmiştir. Ortalama kuru ot verimi güney yöneylerde kuzey yöneylerden daha yüksek olmuştur. Botanik kompozisyonda I. kesimde ortalama buğdaygillerin oranı %27.55 baklagillerin oranı %19.95, diğer familyaların oranı ise %53.97 olarak belirlenmiştir. II. kesimde buğdaygiller, baklagiller ve diğer familyaların oranları %36.78, %13.87, %48.76; III. kesimde ise bu değerler sırasıyla %29.66 %41.27, %29.14 olarak belirlenmiştir. Ortalama toprağı kaplama oranı (TKO) %36.28 en yüksek I. kesimde, en düşük II. kesimde belirlenmiştir. Ortalama mera kalite derecesi (MKD) %37.59 en yüksek III. kesimde en düşük ise I. kesimde belirlenmiştir. Mera kesimlerinde botanik kompozisyon ve kuru ot verimi ile yem kalite özelliklerinden ham protein, ADF ve NDF gibi özellikler belirlenmişken bazı fiziksel ve kimyasal toprak özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre gölette yakın mera kesiminin diğer mera kesimlerine göre daha yoğun kullanıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Erzurum Köşk village in 2016. In three range sites, site I have 2406 m, site II 2306 m, site III 2068 m altitudes. Site III was closer to permanent settlement area than the other sites. Botanical composition and dry matter yield were determined and soil and plant samplings were made for some physical and chemical soil properties analyzing and forage quality parameters such as crude protein, ADF and NDF in different rangeland sites. According to the results of this study, the highest dry matter yield was in site III, and the lowest was in site II, Average dry matter yield was higher in south aspects than north aspects. In botanical composition average grasses ratio was, 27.55%, legumes 19.95%, and other families was 53.97% in site I. In site II, grass, legume and other families ratios were 36.78%, 13.87% 48.76%; in site III these values were 29.66%, 41.27%, 29.14% respectively. The average of canopy coverage ratio was 36.28 %, the highest canopy coverage ratio in site I, the lowest was in site II, The average of rangeland quality degree was 37.59% the highest was in site III, the lowest was in site I Based on the results of this study, the rangeland in Site II, near to watering point was used more heavily compared to the other rangeland sites.