Kadın yoksulluğu ve sosyal dışlanma ilişkisi: Erzurum örneği
The relationship between women's poverty and social exclusion: Erzurum case
- Tez No: 861034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Kadın Yoksulluğu, Sosyal Dışlanma, Sosyal Politika. Daha sonra doldurulacaktır, Poverty, Women's Poverty, Social Exclusion, Social Policy. Daha sonra doldurulacaktır
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, Erzurum ili merkez ilçeleri Yakutiye ve Palandöken'de kadın yoksulluğunun sebepleri ve sosyo-ekonomik sonuçlarını belirlemektir. Araştırma ile katılımcıların, yoksulluk-sosyal dışlanma ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, Yakutiye ve Palandöken merkez ilçelerinin, Muratpaşa ve Yukarı Köşk Mahallelerinde 15 yoksul kadınla mülakat yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda tema ve kategoriler oluşturularak kadın yoksulluğu ve sosyal dışlanma ilişkisi ortaya konmuştur. Çalışmada, kadın yoksulluğu ile sosyal dışlanma arasında yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Görüşme gerçekleştirilen hanelerin ekserisinin tek çalışanlı olması, çeşitli nedenlerden ötürü kadınların işgücüne dâhil olamamaları veya çalışmaları halinde, eğitim düzeylerinin düşük olması nedeniyle daha ziyade vasıfsız ve dar gelirli işlerde istihdam edilmeleri kadın yoksulluğunun başlıca nedenleridir. Ayrıca mevcut geleneksel yapı ve cinsiyetçi toplumsal uygulamalar kadın yoksulluğunun devamına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the causes and socio-economic consequences of women's poverty in Yakutiye and Palandöken, the central districts of Erzurum province. The research tried to reveal the poverty-social exclusion relationship of the participants. This research was conducted by interviewing 15 poor women in Muratpaşa and Yukarı Köşk neighborhoods of Yakutiye and Palandöken central districts. The relationship between women's poverty and social exclusion was revealed by creating themes and categories in line with the data obtained. The study found a high level of relationship between women's poverty and social exclusion. The main reasons for women's poverty are that most of the interviewed households have only one employee, that women cannot participate in the workforce for various reasons, or that if they do work, they are mostly employed in unskilled and low-income jobs due to their low education levels. In addition, the current traditional structure and sexist social practices lead to the continuation of women's poverty.