Çok uluslu şirketlerde lojistik anlayışı; Sivas üzerine bir uygulama
Lojistic perspectiveness in multinational companies; an application on Sivas
- Tez No: 459461
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ulaşım, Economics, Transportation
- Anahtar Kelimeler: küreselleşme, maliyet minimizasyonu, üretim faktörleri, lojistik hizmeti, piyasa, tedarikçi, ekonomi, globalization, costminimization, productionfactors, logisticservices, market, supplier, economy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Küreselleşme sürecinde dünya ekonomilerinin giderek birbirlerine yakınlaşmaları teknoloji, ticaret ve telekominikasyon açısından büyük gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Bununla birlikte ülkelerin birbirlerine bağımlılıkları da kaçınılmaz derecede artmış, üretimin ve pazarlamanın da uluslararası boyut kazanması, firmaların piyasaya bakış açılarını değiştirmiş ve piyasa artık tüm dünya olarak kabul edilmiştir. Üretim faktörlerinin ve ticari malların güvenli bir şekilde taşınması gerekliliği de bilinen bir gerçek haline gelmiştir. Firmalar maliyet minimizasyonu çerçevesinde lojistik hizmeti üreten firmaları kullanmaya başlamışlardır. Lojistik, firmalara sadece taşıma hizmeti üretmeyip tedarikten müşteriye ve müşteriden doğaya dönüşümü de kapsayan bir süreç haline gelmiştir. Bu bağlamda Sivas ilinin lojistik potansiyeli ve gelişim süreci incelenerek, lojistiğin Anadolu'ya yayılmasının gerekliliği üzerinde neler yapılabilirliği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The process of globalization of the World economy is becoming increasing closeties in terms of technology, trade and telecomunications brought about majör developments. However countries can also have dependencies on each other inevitably as increased production and marketing to win the international dimension, the companies change their perspectives on the market and the market has been regarded as the whole World now. Safely transport thenecessity of productionfactorsandgoods has become a wellknownfact; companies have begun to use the company the produces logistics services within the cost minimization. Logistics company they don't make only transport service from supplier to customer and from customer to nature, natüre transformation has become process including.In this context, examining the logistics potential and development of Sivas province on the necessity of spread to Anatolia's logistics will be discussed.