Mıdı tabanlı müzik yazılımlarının müzik öğretiminde kullanılabilirliliği ve ihtiyaçları karşılayabilme yeterliliği
Availability of midi-based music softwares in music education and capacity of satisfying the needs
  1. Tez No: 459487
  2. Yazar: AYŞE KARAÖNÇEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Yazılım, MIDI, Music, Software, MIDI
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim kurumlarında MIDI tabanlı müzik yazılımlarının müzik öğretiminde kullanılabilirliği ve ihtiyaçları karşılayabilme yeterliliğinin öğrenciler üzerindeki etkisi ortaya konulmuştur. Araştırmada“Kontrol Gruplu Ön Test - Son Test”deneysel yöntemiyle, ortaöğretim öğrencilerinin MIDI tabanlı müzik yazılımları kullanılarak müzik bilgilerinde ve müziğe ilgilerinde gelişim seviyeleri sınanmıştır. Bu amaç ve davranışlar doğrultusunda çalışma, örneklemi oluşturan Sivas Doğa Okulları ortaokul kademesi, 7/A sınıfı kontrol 24 ve 7/B sınıfı deney 24 olmak üzere toplam 48 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada elde edilen en önemli sonuç öğrencilerin yanlarında öğretmen olmadan yaptıkları çalışmalarda yapılan çalışmanın doğru veya yanlış olduğunun tespitinin müzik yazılımları aracılığı ile yapabilmesidir.
Özet (Çeviri)
In this research it is revealed that the availability of MIDI-based music softwares in music education and capacity of satisfying the needs the effects to students in secondary education institutions. In research with the help of experimental method of“pretest-posttest design with control group”it is tested by using MIDI-based music software, the music knowledge and interest of the students state of the arts for secondary school students. Research is carried out in the direction of this aim, behaviours and sample is formed as class 7-A control 24 and 7-B experiment 24 so in total 48 students. The most important result that obtained from the research is that students are doing some studies without their teachers and they understand that their study is correct or incorrect with the help of music softwares.