Savunma harcamaları ve ekonomik büyüme üzerine etkisi 1980-2013: Ekonometrik bir inceleme
Defense spending and effect on economic growth 1980-2013: An econometric analysis
- Tez No: 459486
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Johansen Eşbütünleşme, Hata Düzeltme Modeli, Defense Spending, Economic Growth, Johansen Cointegration, Error Correction Model
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Türkiye, ekonomik kalkınma ve yüksek düzeyli savunma harcamaları ikilemi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Türkiye'nin ekonomik kalkınması için iktisadi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanması gerekirken, karşı karşıya bulunduğu koşullar, savunma harcamalarını azaltmasına fırsat vermemektedir. Bu tezin amacı, 1980-2013 dönemine ait yıllık verileri kullanarak Türkiye'de savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkisini analiz etmektir. Literatürde savunma harcamalarının ekonomik büyümeye etkisi hakkında yapılan çalışmalar incelenmiş ve fikir birliğine varılamamıştır. Çalışmada zaman serisi analizi kullanılmıştır. Zaman serisi analizi, Johansen Eşbütünleşme ve Hata Düzeltme Modeli tekniklerine dayanmaktadır. Türkiye ekonomisi verilerinden elde edilen bulgular, uzun dönemde savunma harcamaları ile büyüme arasında ilişkinin var olduğunu göstermiştir. Analize göre savunma harcamaları büyümeyi negatif olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey is faced with the dilemma economic development and high level defense spending. While Turkey is supposed to use their economic resources for economic development effectively, conditions which are faced with, does not give the opportunity to reduce defense spending. The aim of this thesis is to analyze the effect of defense spending on economic growth by using annual data for the period 1980-2013 in Turkey. The various studies in the literature in terms of the relationship between defense spending and economic growth are examined and it is concluded that there is no consensus as to the existence of the relationship between them. In this study, time series analysis was used. The time series analysis is based on Johansen Cointegration Analyse and Error Correction Model techniques. The findings obtained from economic data of Turkey suggest that there is a relationship between defense spending and economic growth indicators in the long period. According to the analyse, in Turkey, defense spending has a negative effect an economic growth.