Cumhuriyet Üniversitesi tıp fakültesi uygulama ve araştırma hastanesi intörn doktorların tükenmişlik durumları ve tükenmişliği etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Interns burn out at the University of Cumhuriyet school of medicine hospital and determination of factors that affect burn out
  1. Tez No: 459493
  2. Yazar: SERPİL KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. SELMA ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: İntörn doktor, stres, tükenmişlik, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Medical intern, stress, burnout, Maslach Burnout Inventory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde faaliyet gösteren intörn doktorların, tükenmişlik durumlarını ve tükenmişliği etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 170 intörnden 150 intörn katılmıştır. Konu ile ilgili çalışmada kişilerin sosyodemografik özellikleri, iş memnuniyetleri, çalışma süreleri ve birçok faktör dikkate alınmıştır. Çalışmaların çoğunda mezuniyetleri sonrasında sahada hekimlik yapan kişiler olduğu görülmektedir. Oysa sağlık çalışanı adayı olma açısından dönem VI öğrencileri araştırmaya değer bir noktadadır. Bu nedenle mezuniyet öncesi yapılabilecek uygun müdahalelerde tükenmişliğe neden olan risk faktörlerini saptamak gerekmektedir.“Maslach tükenmişlik ölçeğinden alınan puanlar, duygusal tükenme boyutunda 4-36; duyarsızlaşma boyutunda 4-20; kişisel başarı boyutunda 4-32 arasındadır.”Araştırma grubunun MTÖ puan ortalamaları DT boyutunda 27.9 ±6.6; D boyutunda 12.8 ± 3,9; KB boyutunda 25.4 ± 4.7 bulunmuştur. Buna göre araştırma grubunun orta düzeyde tükenmiş olduğu söylenebilir. Tükenme süreci intörn doktorların yaşamış oldukları sayısız olay ve travmanın birikimi sonucu oluşmaktadır. Doktorların yaptıkları işin toplum sağlığını korumak ve geliştirmek olduğu düşünüldüğünde bu tükenmenin topluma çok ciddi olumsuz sonuçları olacaktır. Toplum sağlığını korumak, geliştirebilmek ve hastaları iyileştirebilmek ancak sağlık çalışanlarının sağlıklı olabilmesi ile sağlanabilir. Bu nedenle intörn doktorların eğitimine önem verilmeli, çalışma koşulları iyileştirilmeli ve sosyal olarak da desteklenmelidirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate interns burn out at the University of Cumhuriyet, School of Medicine Hospital and to determine factors which affect burn out. 150 of the 170 interns participated in the study. Many factors were taken into account in the study including the sociodemographic properties, job satisfaction and working hours. Most studies focus on physicians in the field after their graduation while medical students at term VI offer an important field of search as future healthcare professionals. Therefore risk factors causing burnout should be determined for proper intervention before graduation.“Points from Maslach Burnout Inventory are 4-36 on the level of emotional exhaustion; 4-20 on the level of depersonalisation; 4-32 on the level of personal accomplishment.”MTI average points of the study group were found to be 27.9 ±6.6 on the level of emotional exhaustion (EE), 12.8 ± 3,9 on the level of depersonalisation and 25.4 ± 4.7 on the level of personal accomplishment (PA).Accordingly, we can say that the study group experiences burnout at a medium level. Burnout occurs as a result of the accumulation of countless events and traumas that medical interns come across. This burnout will have serious consequences for the society considering that the job of doctors is to protect and improve public health. Protecting and improving public health and treating patients can only be possible if the healthcare professionals are themselves healthy. Therefore the training of medical interns should be of utmost importance, their working conditions should be improved and they should be socially supported.