Örgütsel kimlik-kolektif bellek ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki
The relationships between organizational identity-collective memory and organizational commitment
  1. Tez No: 459492
  2. Yazar: PINAR YÖRGÜÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL GÖK, PROF. DR. ADNAN MAHİROĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif Bellek, Örgütsel Kimlik, Örgütsel Bağlılık, Collective Memory, Organizational Identity, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez çalışmasında, kolektif bellek ve örgütsel kimlik ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki incelenmiş ve bir alan araştırmasına yer verilmiştir. Uygulamada çalışanların kolektif bellek ve örgütsel kimlik algılarının örgütsel bağlılık, duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık üzerinde etkisinin var olup olmadığı incelenmiştir. Sivas ili Merkez ilçedeki kurumun farklı bölümlerindeki beyaz yakalı ve mavi yakalı çalışanlarının algıları doğrultusunda değerlendirilen alan araştırmasının sonuçlarına göre; kolektif bellek ve örgütsel kimlik ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların kolektif bellek algıları ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Örgütsel kimlik ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında ise, pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, hem mavi yakalı hem de beyaz yakalı katılımcıların demografik özellikleri ile kolektif bellek ve örgütsel kimlik algıları arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerinin örgütsel bağlılık ile de anlamlı bir ilişkisi mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this dissertation study, the relationships between collective memory-organizational identity and organizational commitment were examined and a scope research has been carried out. Scope research has explored, the impact of collective memory and organizational identity on organizational commitment, affective commitment, continuance commitment and normative commitment or not, according to the employees' perception. The study group consisted of the white-collar employees and blue-collar employees working in different departments of institution in Merkez distrinct of Sivas province. The results showed that significant relationships between collective memory and organizational commitment have been determined. And again, the results showed that significant relationships between organizational identity and organizational commitment have been determined. Furthermore, significant relationships between collective memory and organizational identity and both blue-collar employees and white-collar employees' the demographic characteristics of the participants have been found. Employees' demographic characteristics have found significant relationships on organizational commitment.