Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile yapılan fen öğretiminin ortaokul öğrencilerinin başarılarına ve derse karşı tutumlarına etkisi
Effect of science teaching with the augmented reality technology on secondary school students' achievement and their attitude towards the course
  1. Tez No: 459513
  2. Yazar: DİLARA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, Fen Öğretimi, Güneş Sistemi, Başarı, Tutum, Augmented Reality, Science Education, Solar System, Success, Attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı artırılmış gerçeklik (AG) teknolojisiyle geliştirilen öğretim materyalleriyle desteklenen fen öğretiminin; ortaokul öğrencilerinin başarıları ile derse karşı tutumlarına etkisini araştırmak ve AG teknolojisini kullanan öğrencilerin uygulamaya karşı tutumlarını belirlenmektir. Ayrıca AG uygulamasını kullanan öğrencilerin başarıları, derse karşı tutumları ve AG uygulamalarına karşı tutumları arasındaki ilişkileri de ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda fen ve teknoloji dersi öğretim programında yer alan 'Güneş Sistemi ve Ötesi' ünitesi için öğretim tasarımı uzmanlardan yardım alınarak üniteye destek içerikler tasarlanmış ve AG etkinlikleri geliştirilmiştir. AG teknolojisi ile hazırlanan etkinlikler ünite kapsamında yer alan kazanımlar hedef alınarak düzenlenmiştir. Etkinlik kitapçığında konu anlatım videolarına, Güneş Sisteminde yer alan gezegenlerin üç boyutlu görsellerine, gezegenlerle, diğer gök cisimleriyle ve önemli kavramlarla ilgili bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca etkinlik kitapçığında ders içi değerlendirme amaçlı farklı alıştırmalar bulunmaktadır. Etkinlik kitapçığında öğrencilerin kullandığı MEB tarafından verilen ders kitabındaki konu sırası takip edilmiştir. Toplam 32 etkinlik hazırlanmıştır. Deney grubunda konu anlatılırken AG teknolojisi ile geliştirilen bu etkinlik kitapçığı kullanılırken, kontrol grubunda mevcut ders kitabı ile geleneksel öğretim yapılmıştır. Uygulama aşaması pilot ve asıl uygulamalar olmak üzere iki adımda yürütülmüştür. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2014-2015 öğretim yılında Bayburt il merkezinde bulunan iki farklı ortaokulda 7. sınıfta öğrenim gören toplam 100 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama sonucunda deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin başarılarını değerlendirmek için“Fen ve Teknoloji Dersi Başarı Testi”, derse karşı tutumlarını incelemek için“Fen ve Teknoloji Dersine Karşı Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ayrıca deney grubunun AG uygulamalarına karşı tutumlarını belirlemek için“Artırılmış Gerçeklik ile Hazırlanmış Etkinliklere Karşı Tutum Belirleme Ölçeği”uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre; AG teknolojisiyle desteklenen öğrenme ortamında fen ve teknoloji dersi işleyen öğrenciler ile geleneksel yolla ders işleyen öğrencilerin başarıları ve derse karşı tutum düzeyleri arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Deney grubundaki öğrencilerin AG uygulamalarına karşı tutumlarını belirlemek amacıyla betimsel analizler yapılmıştır. AG uygulamalarına karşı tutum ölçeğinde yer alan faktörler incelendiğinde, bu öğrencilerin AG uygulamalarını kullanmaktan memnun oldukları ve kullanmak için istekli oldukları, AG uygulamalarını kullanırken kaygı yaşamadıkları belirlenmiştir. AG teknolojisini kullanan öğrencilerin başarıları, derse karşı tutumları ve AG uygulamalarına karşı tutumları arasındaki ilişki analiz edildiğinde ise AG uygulamalarını kullanan öğrencilerin başarıları ve derse karşı tutumları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak AG'nin öğrencilerin başarılarına ve tutumlarına olumlu yönde etkisi olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle AG teknolojilerinin eğitim ortamlarında yaygınlaştırılmasının önemlidir. Ancak AG teknolojisinin derste uygulanabilecek bir materyal olarak kullanılabilirlik değerinin belirlenebilmesinin yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine effect of using augmented reality (AR) technology in science education on secondary school students' achievement and attitude on the course. In addition, their attitudes towards AR applications were revealed. Then relationship between students' achievement who use AR application, attitudes of them towards courses and towards AR application were determined in this study. In accordance with this purpose, for unit of“Solar System and Beyond”in science and technology course teaching program, a teaching design for the content of the unit was designed with the help of experts and AR activities were developed. The activities that were prepared with AR technology were designed by considering gains of the unit. Lecturing videos, the 3D visuals of planets in the Solar System, the information about planets and important concepts were included in the activity book. Moreover, it had different exercises for classroom assessment. Topics in the book were ordered according to Ministry of National Education books and total 32 activities were prepared. While the activity book was used in experiment group, traditional education was performed with the existing course book in the control group. The implementation stage was conducted in two steps as pilot and major implementation. In the research, quasi-experimental design of quantitative research methods was used. The sample of this study was composed of 100 students who study at 7th grade in two different secondary school in Bayburt during 2014-2015 school year. At the end of the implementations,“Science and Technology Course Success Test”,“Scale for Attitude towards Science and Technology Course”and“Scale for Determining the Attitude towards activities that Prepared with AR”were used to revel students' achievement, attitudes towards the course and AR applications. According to the results, it was observed that there was a significant difference in students' achievement and the level of attitudes towards the course between students in experimental and control groups. In order to determine the attitudes towards AR applications of students in experimental group, descriptive analyses were made, when the factors of attitude were analyzed. It was identified that students were satisfied with use of AR applications, willingly to use it and they were not worried while they were using AR application. When the relationship between achievement of students who use AR technology, the attitudes of them towards the course and towards AR applications were examined, it was observed that there is a medium positive oriented and significant relationship between the achievement and attitudes towards course of students who use AR applications. As a result, AG has a positive effect on students' success and attitude. Therefore, widespread of using AR in educational environments is crucial. However, it is thought that it may be useful to determine the usability value of AG technology as a material to be applied.