Doğrudan yabancı sermaye yatırımları girişlerinin vergi gelirleri üzerindeki etkisi: OECD ülkeleri örneği
Impact of foreign direct investment inflows on tax revenue: The case of OECD countries
- Tez No: 459566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ BAYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı Girişleri, Vergi Gelirleri, Panel Veri Analizi, Foreign Direct Investment Inflows, Tax Revenue, Panel Data Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Küreselleşme süreci, özellikle 1980'li yılların ortalarından itibaren dünyada doğrudan yabancı sermaye akışlarında önemli miktarda artışa yol açmıştır. Doğrudan yabancı sermaye girişleri, yatırım alan ülkede ekonomik büyüme, sermaye birikimi, beşeri sermaye, rekabet gücü, finansal sektörün gelişimi ile teknolojik gelişmeyi etkileme potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte doğrudan yabancı sermaye girişleri ekonomik faaliyet üzerinden kamu sektörü gelirlerinin önemli bir bileşeni olan toplam vergi gelirlerini dolaylı yoldan etkileme potansiyeline sahiptir. Buna karşın birçok ülkenin doğrudan yabancı sermaye çekmek için kurumlar vergisinde indirimler yapması veya belli bir süre vergi muafiyeti tanıması ve çok uluslu şirketlere kar transferinde yasal ayrıcalıklar tanıması vergi gelirlerini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, Westerlund-Durbin-Hausmann (2008) eşbütünleşme testi ile Dumitrescu ve Hurlin (2012) nedensellik testi kullanılarak 1995-2014 döneminde 33 OECD ülkesinde doğrudan yabancı sermaye girişleri, ekonomik büyüme ve toplam vergi gelirleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, doğrudan yabancı sermaye girişleri, ekonomik büyüme ve vergi gelirleri arasında uzun dönemli ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca doğrudan yabancı sermaye girişlerinden toplam vergi gelirlerine doğru tek yönlü, ekonomik büyüme ile doğrudan yabancı sermaye girişleri arasında iki yönlü nedensellik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization process has led considerable increases in the flows of foreign direct investment flows in the world especially as of mid-1980s. Foreign direct investment inflows have potential to affect economic growth, capital accumulation, human capital, competitiveness, development of finance sector and technological progress in the host country. However, foreign direct investment inflows have potential to affect the total taxes indirectly, which is an important component of public sector revenues, through economic activity. On the other hand cuts in the rate of corporation tax or giving exemption from taxes for a length of time and giving legal privileges to the multinational corporations in profit transfer by many countries affect tax revenues negatively. In this study, we analyzed the relationship among foreign direct investment inflows, economic growth and total tax revenues in 33 OECD countries during 1995-2014 period using Westerlund-Durbin-Hausmann (2008) cointegration test and Dumitrescu and Hurlin (2012) causality test. We found that there was long run relationship among foreign direct investment inflows, economic growth and total tax revenues in the long run. Furthermore, there was one-way causality from foreign direct investment inflows to total revenues and bidirectional causality between economic growth and foreign direct investment inflows.