Nevşehir ve Niğde belediyeleri örneğinde kentsel yaşam kalitesi: Emek ve Selçuk mahalleleri örneği
Quality of life for Nevsehir and Nigde municipalities: The example of Emek and Selçuk neighborhood
  1. Tez No: 459572
  2. Yazar: KÜBRA KİBAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL ÖNEZ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Kentsel Yaşam Kalitesi, Belediyeler, Nevşehir, Niğde, Quality of Life, Quality of Urban Life, Municipalities, Nevşehir, Niğde
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Yaşam kalitesi; toplumun sosyal, ekonomik ve fiziksel gereksinimlerinin belirlendiği bir durumdur. Kentsel yaşam kalitesi ise kentlilerin elde etmek istedikleri kaliteli yaşamının kent yönetimleri tarafından ne derece karşılandığı olarak ifade edilmektedir. Küreselleşme ile birlikte kamu yönetiminin yeniden yapılanma sürecinde ortaya çıkan neo-liberalizm ile birlikte devletin görev ve faaliyet alanlarının yeniden belirlenmesi ve merkeze ait bazı yetkilerin yerel yönetimlere daha özelde ise belediyelere devredilmesi gibi yaklaşımlar öne çıkmaktadır. Artan görev ve sorumlulukların etkin bir şekilde yerine getirilmesi için belediyelere alternatif hizmet sunum yöntemleri, kaynak ve personel istihdamı sağlamak gerektiği ifade edilmektedir. Bu çalışmada, bir yerel yönetim birimi olan belediyeler kapsamında kentsel yaşam kalitesi, Nevşehir ili Emek Mahallesi ve Niğde ili Selçuk Mahallesi örneklemlerinin göstergeleri ışığında analiz edilmiştir. Belediyelerin sunduğu çevre temizliği ve sağlığı hizmetleri, sosyal hizmetler, ulaşım hizmetleri, imar ve şehircilik hizmetleri, mali hizmetler, kültür ve turizm hizmetleri ve zabıta hizmetleri gibi hizmetlerin yeterli olması, vatandaşların kentsel yaşam kalitesinden memnuniyetini arttırmaktadır. Sonuç olarak, kentsel yaşam kalitesini arttırmak amacıyla sunulan belediye hizmetleri vatandaşlar tarafından Niğde ilinde yeterli görülürken, Nevşehir ilinde yetersiz görüldüğü ifade edilmektedir. Nevşehir Belediyesi yetersiz olarak ifade edilen bu hizmetlere daha fazla önem vermeli ve bu hizmetler ile ilgili gerekli çalışmaları gerçekleştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Life Quality is a state that determining social, economic and physical necessities of society. Urban Life Quality, is expressed as to what extent quality living that citizens want to acquire is provided by urban management. With Neo-liberalism emerging in the process of public administration restructuring along with globalism, some approaches become prominent such redefining duties and activity areas of the government and transferring some authorities central government to local governments or ,if it is more specific, to municipalities become prominent. It is stated that there is a necessity of providing municipalities with alternative service delivery methods, source and staff recruitment for effectively fulfillment of increased duties and authorities. In this study, urban life quality within the scope of municipalities which is a local government unit, in the light of indicators of Nevşehir province Emek neighborhood and Niğde province Selçuk neighborhood samples, effectiveness of municipalities in services provided by them such as environmental cleaning and health assistance , social services, transportation services, public works and urbanism services, financial services, culture and tourism services, public security services has an impact on citizens' satisfactions from urban life quality. Consequently, it is stated that while municipality services that are provided for increasing the urban life quality in Niğde province are found adequate by citizens, services in Nevşehir province are found inadequate. The Municipality of Nevşehir should give much more importance to the services stated as inadequate and should carry out required studies on these services.