The role of grain in the promotion of food security in the Erbil, Sulaimany and Duhok citys
Ekonomik reformların başarısındaki Süleymaniye, Erbil ve Duhoktaki gıda güvenliği teşvikinde tahılın rolü
- Tez No: 459650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KANBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kürdistan, Tahıl, Buğday, Arpa, Gıda Güvenliği, Kurdistan, grain, wheat, barley, food security
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gıda güvenliği, herkesin sağlıklı ve aktif bir yaşam sürdürmek için her zaman yeterli besin, güvenlik ve beslenme seçeneklerine sahip olması anlamına gelir. Tarım, Kürt bölgesinin ekonomik ve genel ekonomik potansiyeline bir kez daha enerjik bir katkı sunmalı. Tarım, yoksulluğun azaltılması ve ekonomik istikrarın temel taşı olarak hizmet edebilir. Bu araştırmanın amacı, Irak'ın Kürdistan Bölgesi'nde gıda güvenliği teşvikinde hububatın rolünü araştırmaktır. Kürdistan Tarım Bakanlığı'ndan toplanan 30 yıllık bir süre zarfının verileri, Irak'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki gıda güvenliği teşvikinde hububatın rolü ile ilişkilendirmek için kullanılacaktı. Bu çalışmanın sonucunu oluşturan Erbil valiliğindeki hububat üretiminin Süleymaniye Valiliği ve Dohuk Valiliklerinden daha yüksek olduğu ve sonuçtaki toplam tahıl üretiminin 1.604.317 ile 2010 yılında en yüksek olduğu ve 1989 yılındaqki 304.614 ile en düşük olduğu tespit edilmiştir., Süleymaniye valiliğindeki hububat verimi Dohuk Valiliği ve Erbil valiliklerinden daha yüksekti ve sonuçtaki toplam hububat verimi 2007 yılında en yüksek olarak 2211 kg / acre, 1999'da en düşük 580 kg / Erbil ilçesindeki hububat üretim alanının Dohuk Valiliği ve Süleymaniye valiliklerinden daha yüksek olduğu ve sonuçta toplam tahıl üretiminin 2010 yılında en yüksek olduğu 1.606.728 alan / acre ve 1989 yılında en düşük 307.010 alan / Dönüm. Ayrıca, Kürdistan tahıl üretimi bölgesi ile Kürdistan hububat üretimi arasında çok güçlü, olumlu bir ilişki olduğu ve aynı zamanda Kürdistan hububat verimi alanı ile Kürdistan hububat üretimi arasında çok zayıf bir pozitif ilişki olduğu tespit edildi. hükümetin, öğretim görevlilerinin, araştırmacıların ve üniversite yetkililerinin, Irak'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki gıda güvenliği teşvikinde hububatın rolünü anlamalarını sağlamak için bu çalışmadan yararlanmaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Food security means that all people have access to adequate food, safety and nutrition at all times to maintain a healthy and active life. Agriculture must once again become a vibrant contributor to the Kurdish region's economic and overall economic potential. Agriculture can serve as a cornerstone for poverty reduction and economic stability. The purpose of this research is to investigate the role of grain in the promotion of food security in the Kurdistan Region-Iraq. A time series data of 30 years collected from Ministry of Agriculture in Kurdistan was used to create a relationship on the role of grain in promotion of food security in the Kurdistan Region-Iraq. From the result of this study, it was found out that grain production in Erbil governorate was higher than Sulaimany governorate and Dohuk governorates and from the result total grain production was highest in the year 2010 with value of 1,604,317 and lowest in the year 1989 with value of 304,614 and that grain yield in Sulaimany governorate was higher than Dohuk governorate and Erbil governorates and from the result total grain yield was highest in the year 2007 with value of 2211 kg/acres and lowest in the year 1999 with value of 580 kg/acres and finally that grain production area in Erbil governorate was higher than Dohuk governorate and Sulaimany governorates and from the result total grain production was highest in the year 2010 with value of 1,606,728 area/acres and lowest in the year 1989 with value of 307,010 area/acres. And also It was found out that there is a very strong positive relationship between Kurdistan area of grain production and Kurdistan grain production and that there is also a very weak positive relationship between Kurdistan area of grain yield and Kurdistan grain production. It is recommended that this study will benefit the government, lecturer, researchers and universities authorities to know the role of grain in the promotion of food security in the Kurdistan Region-Iraq.