Van Gölü seviye değişimleri ve kıyılar üzerindeki etkileri
Van Lake level changes and the effects of these changes on the coasts
  1. Tez No: 459674
  2. Yazar: FUNDA ALTAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT DOĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Van Gölü, Kıyı, Kıyı Jeomorfolojisi, Seviye Değişimleri, Lake Van, Coastal, Coastal Geomorphology, Level Changes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çalışma kapsamında Van Gölü seviye değişimleri ile bu değişimlerin kıyılar üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar Kuvaterner'de Nemrut Volkan'ının faaliyetleri ile oluşan Van Gölü'nde yaşanan salınımların bir o kadar eski olduğunu göstermektedir. Bu değişimlerin en güzel kanıtı ise göl çevresinde çeşitli seviyelerde bulunan taraça depolarıdır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, kapalı karakterdeki Van Gölü Havzası ve yakın çevresinin genel fiziki coğrafya özelliklerine değinilmiştir. İkinci bölüm, göllerde yaşanan seviye değişimlerinin nedenleri üzerine genel bir değerlendirmeyi kapsamaktadır. Son bölümde ise Van Gölü seviye değişimlerinin nedenleri ile bu değişimlerin kıyılar üzerinde yapmış olduğu etkiler incelenmiştir. Göl çevresinde seviye değişimlerinin en rahat izlenebildiği yerler, alçak kıyı kesimleridir. Hemen hemen tüm göl etrafında rastladığımız bu basık topografyanın en geniş yayılım gösterdiği alanlar, gölün doğu ve kuzeydoğusudur. Çalışmanın son bölümünde belirlenen 6 alçak kıyı alanında 1986-1998 ve 2016 yıllarına ait uydu görüntüleri incelenerek seviye değişimlerinin boyutları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Başta kıyı çizgisi olmak üzere deltalar, sulak alanlar, plajlar gibi alçak kıyılar üzerinde salınımlara paralel olarak yaşanan boğulma ve büyümeler uydu görüntüleri ve ArcGIS aracılığıyla tespit edilmeye çalışılmış; yerleşmeler, tarım alanları, yollar, çayır ve meralar gibi beşeri ortam üzerindeki etkilere de yer verilmiştir. Göl etrafında belirlenen birkaç alanda yerinde yapılan arazi çalışmaları ile de bu bilgiler desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, Van Lake level changes and the effects of these changes on the coasts were examined. The studies show that the oscillations in Van Lake, formed by the activities of Nemrut Volkan in Quaternary, are so old. The best proof of these changes is the terrace deposits in various levels around the lake. The study consists of three main parts. In the first chapter, the general physical geographical characteristics of the Van Lake Basin and its immediate surroundings in the closed character are mentioned. The second chapter includes a general assessment of the causes of level changes in lakes. In the last part, the causes of Van Lake level changes and the effects of these changes on the coasts are examined. The places where the level changes around the lake can be observed most easily are the low coastal sections. The most widespread areas of this flattened topography that we have seen all around the lake are the eastern and northern waters of the lake. The dimensions of level changes in 6 low-lying coastal areas determined in the last part of study were tried to be revealed by being examined the satallite images of 1986, 1998 and 2016. Drowning and growths parallel to the fluctuations on the low coasts such as delta, wetlands, beaches and especially coastline were tried to be detected through satellite images and ArcGIS, moreover the effects on human environment such as settlements, agricultural areas, roads and meadows include. This information is also supported by field studies carried out on site in a few areas determined around the lake.