Bosna Hersek ekonomisinin rekabet gününün incelenmesi ve değerlendirilmesi
Bosnia and Herzegovina economy's evaluation and examination with the method of revealed competitive advantages
- Tez No: 459710
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası rekabet gücü, açıklanmış karşılaştırmalı üstünlükler, Bosna Hersek, Dış ticaret, International competitiveness, revealed competitive advantage, Bosnia and Herzegovina, International trade
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı Bosna Hersek ekonomisinin rekabet gücünü inceleyip değerlendirmek, ülkenin hangi sektörlerde rekabet gücünün yüksek, hangilerinde ise rekabet gücünün düşük olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmamızda öncelikle rekabet gücünün ne olduğu, düzeyleri ve nasıl hesaplandığı tanımlanmıştır. Rekabet gücü ölçmek için Ballasa'nın ortaya koyduğu ve Vollrath'ın geliştirdiği Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler yöntemi kullanılmıştır. Trade Map sitesinden alınan veriler kullanılmıştır. Hesaplamanın sonucunda 97 sektör için ortaya çıkan AKÜ değerleri Bosna Hersek ekonomisinin 17 sektörünün rekabet gücü olduğu, 55 sektörünün rekbet gücünün olmadığı ve 25 sektörünün rekabet gücünün sınırda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate and examine the competitiveness of the economy of Bosnia and Hezegovina, to determine in which sectors it has high and in which sectotrs it has low competitiveness. In the beginning of the study, it is defined what competitiveness is, the leves of competitiveness and types of measuring competitiveness. The method that has been used during this study is Ballasa's Revealed Competitive Advantages method, which was later improved by Vollrath. Data used in the measuring was taken from Trade Map site. According to the results of the Revealed Competitive Advantages method, it is found that Bosnia and Herzegovina's economy is having high competitiveness in 17 sectors, while in 55 sectors the competitiveness is low, and in 25 sectors the competitiveness is at the verge.