Uluslararası hukukta güvenlik politikaları ve terörle mücadele: 11 Eylül sonrası mevzuatlarının insan haklarına uyum sorunu
The security policies and counter terrorism in international law: The compliance of post-9/11 regulations with human rights
  1. Tez No: 459711
  2. Yazar: ERGASH JUMAEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Güvenlik Politikaları, Terörizm, Terörle Mücadele Mevzuatları, Human Rights, Security Policies, Terrorism, Anti Terrorism Acts
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku ve Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Soğuk Savaş sonrası bir türlü şekillenemeyen uluslararası sistemin yapısı, 11 Eylül Terör saldırılarından sonra uluslararası toplumun güvenlik algısı özellikle terörizm küresel bir boyut kazanmıştır. Özellikle uluslararası hukuku ve onu şekillendiren kurallara ciddi bir tehdit oluşturan terörizm karşısında toplumların güvenlik duygusunu yitirmeye başlaması karşısında uluslararası hukukun güvenlik politikaları ve terörle mücadele etmek için yeni yöntemler geliştirmesi ile beraber uluslararası toplumda insan hak ve hukukları sorununu da gün yüzüne çıkarmıştır. Bu nedenle 11 Eylül sonrası geliştirilen güvelik politikaları ve terörle mücadele mevzuatlarının insan haklarıyla olan ilişkisi günümüze kadar dünya gündemini meşgul etmektedir. Çünkü uluslararası hukuk uluslararası toplumun güvenliğini sağlamak için teröre karşı mücadele vermeye başladığı an itibariyle insan haklarına müdahale etmeye mecburiyeti ile karşılaşmak durumunda kalmıştır. Dolayısıyla bireylerin bazı hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılması anlamını taşıdığını, güvenlik adı altında insan hakları ve özgürlüklerinin dar bir alana sıkıştığı bilinmektedir. Bu çalışma; hali hazırda bir güvenlik sorunu olarak karşımıza çıkan terörizmi ve güvenlik hakkı olan insan hakları arasında ortaya çıkan tartışmalar, güvenlik ve terör önlemlerinin, insan haklarının nereye kadar sınırlandıracağını ya da özgürlüğünü ne kadar daraltacağı hususuna dair yapılmış bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The structure of the international system, which can not be shaped after the Cold War, has gained a global dimension, especially terrorism after the September 11 terrorist attacks. The development of new methods to combat terrorism, especially in the face of terrorism, which is a serious threat to international law and its constitutional policies, security policies of international law, as well as the issue of human rights and law in the international community is also brought to the surface. For this reason, the security policies developed after 9/11 and the relationship of anti-terrorism legislation with human rights are occupying the day-to-day agenda of the world. Because, as international law began to struggle against terrorism in order to ensure the security of the international community, it had to face the necessity of intervening in human rights. Therefore, it is known that human rights and freedoms are confined to a narrow space under the name of security, meaning that individuals have the means to limit some rights and freedoms. This work is a study of the current debate between terrorism that emerged as a security issue and human rights to security how far security and terrorism measures will limit human rights or narrow their freedom.