Başlangıcından günümüze dini Siyonizm
Religious Zionism from begining until today
  1. Tez No: 459736
  2. Yazar: YUSUF SÜHA SONUÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ ADAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Religious Zionism, Zionism, Mizrachi, Rabbi Abraham Yitzhak Kook, Messianism, Holocaust, Gush Emunim
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Başlangıcından günümüze Dini Siyonizm başlığını taşıyan bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş mahiyetinde, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Yahudilerin Fransız Devrimi öncesinde ve sonrasında Avrupa'daki durumları, Avrupa'da Yahudi düşmanlığının yükselmesi hakkında bilgi verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Siyonizm oluşması, Siyonizm türleri ve örgütleri ile Dini Siyonizm'in ideolojisi ve örgütleri hakkında bilgi aktarılmıştır. Mizrahi'nin kuruluşundan Holokost'a kadar Dini Siyonizm başlıklı tezin ikinci bölümünde Dini Siyonistlerin Seküler Siyonistlerle mücadele edebilmek için Mizrahi'yi kurması, Dini Siyonistlerin eğitim faaliyetlerine girişmesi, Rabbi Abraham Yitzhak Kook'un Dini Siyonizm'e etkisi, iki dünya savaşının Dini Siyonizm'i şekillendirmesi, Mesihçi fikirlerin kuvvetlenmesi, Mizrahi'nin içindeki muhalefet irdelenmiştir. Tezin üçüncü bölümü Dini Siyonizm'in Holokost'tan Altı Gün Savaşına (1967) kadar olan gelişimini ele almaktadır. Bu bölümde, Holokost'un yaşattığı psikolojik gelişmelerin Dini Siyonizm'e etkisi, Holokost döneminde Dini Siyonistlerce yapılan kurtarma faaliyetleri ve karşılaşılan sorunlar, İsrail Devleti'nin kuruluşunda seküler Siyonistlerce yapılan mücadele konu edinilmiştir. Tezin dördüncü ve son bölümünde ise Altı Gün Savaşı kazanımından sonra Dini Siyonistlerde yükselen Büyük İsrail fikri, Dini Siyonistlerin militan örgütü Gush Emunim'in kurulması, Dini Siyonistlerin yaşadığı güç dalgalanmaları ve günümüzde Dini Siyonizm'in geçirdiği değişimler tartışılmıştır. Sonuç bölümünde ise Dini Siyonizm'in geçirdiği evrelerle ilgili geniş çerçevede bilgi verilerek geleceğe dair analiz yapılmıştır. Anahtar Kavramlar: Dini Siyonizm, Siyonizm, Mizrahi, Rabbi Abraham Yitzhak Kook, Mesihçilik, Holokost, Gush Emunim
Özet (Çeviri)
This dissertation consists of introduction, four chapters, conclusion and bibliography. In the introduction, for a better understanding of the subject, I gave outline regarding the Jews status before and after The French Revolution, and escalation of hostility against Jewish people. In first chapter, I transmit the information on the formation of Zionism, types and organizations of Zionism, ideology of Religious Zionism and its organizations. The second chapter, which is titled as Religious Zionism from establishing of Mizrachi to Holocaust, scrutinises Mizrachi's foundation against the pressures of Secular Zionist, Religious Zionists' activities on education, Rabbi Yitzhak Kook's influences to Religious Zionism, effects of two world wars, intensification of messianism faith, emerging inner opposition against Mizrachi's board. The third chapter focuses on developments on Religious Zionism from Holocaust to Six-Day War (1967). In this chapter it is analyzed that Holocaust effects on Religious Zionism, salvation activities operated by Religious Zionist during the Second World War and its problems faced, the struggle against secular Zionist on the foundation phase of State of Israel. The fourth chapter discusses the following phase of Six Day War which emerged the Greater Israel idea, establishing of Gush Emunim that is known as militant Religious Zionists' organization, power fluctuations of Religious Zionists and the changes on Religious Zionism. In the conclusion chapter analyze the future perspectives in the context of the evolution of Religious Zionism.