Deniz alanlarının sınırlandırması ve geçiş hakları bağlamında Bosna Hersek – Hırvatistan uyuşmazlığı
The dispute between Bosnia and Herzegovina and Croatia in the context of maritime delimitation and passage rights
  1. Tez No: 459759
  2. Yazar: HARUN HASANAGİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAVİD ABDULLAHZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Deniz Hukuku, Peljesac, Köprü, Sınırlandırma, Adalar, Uyuşmazlık, Boğazlar, Bosna Hersek, Hırvatistan, International Maritime Law, Peljesac, Bridge, Delimitation, İslands, Dispute, Straits, Bosnia And Herzegovina, Croatia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Milletlerarası Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışma 1990 yıllarında Yugoslavya'nın çöküşünden sonra ortaya çıkan Bosna Hersek ile Hırvatistan arasındaki deniz alanlarının sınırlandırması uyuşmazlığını incelemektedir. Ayrıca, bu çalışmada, uyuşmazlığın en önemli kısımlarından biri olan, Malostonski Kanalı üzerinden geçen Hırvatistan'ın ana kıyısını Pelyeşets Yarımadasıyla bağlayan“Pelyeşets Köprüsü”nün, inşa edilme ihtimaliyle ilgili uyuşmazlık da ele alınmaktadır. Uyuşmazlık doğrudan doğruya denizlerin sınırlandırılması, sınırlandırmada adaların rolü, boğazlarla ilgili kurallar, milletlerarası deniz yolları üstünde yapılan köprülere ilişkin kurallar, zararsız geçiş, transit geçiş ve benzer hukuki rejimlerle ilgilidir. Çalışmanın temel amacı, uyuşmazlığı yapısöküme uğratarak uyuşmazlık hakkında detaylı bilgi vermek; taraf olan Bosna Hersek ve Hırvatistan devletlerinin görüşlerini eleştirmek ve milletlerarası hukukun genel kurallarına, deniz hukuku kurallarına, mahkeme ve devlet uygulamalarına ve ilgili sözleşmelere göre uyuşmazlığın çözümünü sunmaktır.
Özet (Çeviri)
This paper examines the maritime delimitation disputes between Bosna And Herzegovina and Croatia that came into being after the fall apart of Yugoslavia in the 1990's, and that have been aggravated with plans by the Croatian government to build a bridge over the Malostonski channel connecting the Croatian mainland with the Pelyeshats peninsula. The dispute itself is tightly connected to rules of maritime delimitation in general, the roles of islands in maritime delimitation, rules governing the legal regime of straits under maritime law, rules governing the construction of bridges of International waterways, and notions of innocent passage transit passage and other similar legal regimes. The aim of the paper is to give insight into and deconstruct the dispute, criticize the various arguments brought forward by Bosna and Herzegovina and Croatia, and offer a solution of the dispute in accordance to general rules of International law, maritime law, state and court practice, and treaties in direct connection to the dispute.