Robert Walser'in öykülerinde doğa
Nature in the stories of Robert Walser
  1. Tez No: 459771
  2. Yazar: AYŞE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Robert Walser ve Doğa, KıĢ ve Noel, Anlatım Teknikleri -Anlatıcılar, Robert Walser and Nature, Winter and Christmas, Speech Techniques - Narrators
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızda, Alman ve İsviçre yazınının önemli bir ismi olan Robert Walser'in“Tiefer Winter”adlı yapıtında toplanan öyküleri incelenmiştir. Öykülerde yazarın hayatında ön plana çıkan“doğa”olgusunun ağırlığı dikkat çeker. Gerek hayatında gerekse yazın anlayışında doğa Walser için vazgeçilmez bir unsur olmuştur. Dolayısıyla öncelikle metin odaklı olmak üzere, biyografik yaklaşım da sergilenerek“doğa”temasının öykülerine nasıl yansıtıldığı çalışmamıza amaç edinilmiştir. Çalışmamızın“Robert Walser'de Doğa Betimlemeleri”adını verdiğimiz birinci bölümünde doğa betimlemelerinin baskın bir şekilde bulunduğu öyküleri inceledik. Bu bölümde Walser'in metinlerinde doğa temasına yaklaşımı esas alınarak onun düşüncesinde bu temanın nasıl yer edindiği, betimleme biçimlerinin benzerlikleri/farklılıkları gibi hususlar açıklanmıştır.“Robert Walser'de Kış Manzaraları”adını verdiğimiz ikinci bölümde ise kış mevsimi ile ilgili ögelerin ön planda tutulduğu metinler ele alınmıştır. Bu bölüm Kar, Kış ve Noel Metinleri şeklinde üç alt başlığa ayrılmıştır. Böylelikle yazarın bir mevsim olarak kışı, kış ile özdeşleşen karı ve Noel'i algılayış tarzına, ruh dünyasında bu olguların yarattığı hislere dair izlenimler biyografik ve tematik yöntemlerle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we examined the stories of Robert Walser, who is an important German and Swiss literature writer, collected under the name“Tiefer Winter”. In his stories, the weight of Nature phenomenon draws attention which is prominent in author's life. Nature is an irreplaceable item both in his life and understanding of literature. Therefore, we take as a goal how much the“Nature”theme is reflected to his stories by exhibiting primarily text-oriented approach and also including biographical one. In the first part of our study, we examined the stories that nature descriptions are dominant. In this part, Walser's texts based on nature theme in his own conception and how this theme takes place, the similarities/differences of the description forms are explained. In the second part, which we call Robert Walser and Winter, priorised items related to the winter season texts are taken up. This part is divided into three sub-titles, Snow, Winter and Christmas. Thus, according to the style how the author perceives winter and snow which is related to winter and Christmas, concerning these phenomenas' impressions which create feelings in his spirit world is tried to be explained by biographical and thematic methods.