Edebi bir tür olarak mektup: Robert Walser' in itiraf niteliği taşıyan mektupları
Robert Walser's Confessional Letters as A literary genre
  1. Tez No: 927391
  2. Yazar: BAHAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Robert Walser, Mektuplar, Yazma isteği, Robert Walser, Letters, The desire to write
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, dengesiz ve düzensiz yaşamına rağmen, yazarak ve üreterek hayata tutunmaya çalışan, Alman edebiyatında önemli bir yere sahip olan, İsviçre kökenli Robert Walser'in mektupları ele alınmıştır. Walser'in iç dünyasını, sosyal ve ekonomik yaşamını, yazmak/üretmek, yazdıklarını/ürettiklerini tanıtmak ve yayınlamak konusundaki mücadelesini en samimi şekilde ortaya koyması bakımından mektupları, Walser'i tanımak/anlamak için en önemli kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Walser'in kendine münhasır yaşam biçimi ve ifade tarzının yazıya dökülmüş hali olarak mektupları, onun hayatına, yazma/üretme sürecine dair önemli ipuçları veren itirafları niteliğindedir. Bu sebeple Walser'in mektuplarında kendisinin yazmasına/üretmesine ve bu uğurdaki mücadelesine yönelik yer alan ifadeler çalışmamızda mercek altına alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde, Walser mektuplarının kuramsal yapısı incelenmiş, ikinci bölümünde ise Robert Walser hakkında genel bilgiler vermek suretiyle Walser'in hayatı, kronolojik sürece uygun olarak“Frühzeit-erken dönem mektupları (1878 – 1905)”,“Berlin dönemi mektupları (1905-1913)”,“Biel dönemi mektupları (1913-1920)”,“Bern dönemi mektupları (1921-1928)”,“Heilanstalt Waldau dönemi mektupları (1929-1933)”ve“Heil-und Pflegeanstalt dönemi mektupları (1933-1956)”olmak üzere altı bölüme ayrılmıştır. Böylece tarihsel sürece uygun daha detaylı inceleme yapılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the letters of Robert Walser, a Swiss-born writer who holds a significant place in German literature and who struggled to hold onto life through writing and creating despite his unbalanced and disorderly life, are examined. Walser's letters serve as the most vital source for understanding him, as they reveal his inner world, social and economic life, and his genuine struggles to write/create, promote, and publish his works. His letters, as a written reflection of his unique way of life and expression, provide crucial insights into his life and his writing/creative process, presenting confessions that shed light on his personal battles. Therefore, our study closely examines the expressions found in Walser's letters regarding his commitment to writing/creating and his struggles in this pursuit. The first part of our study analyzes the theoretical structure of Walser's letters, while the second part provides general information about Robert Walser, presenting his life in six chronological sections:“Early Letters (1878-1905),”“Berlin Letters (1905-1913),”“Biel Letters (1913-1920),”“Bern Letters (1921-1928),”“Heilanstalt Waldau Letters (1929-1933),”and“Heil-und Pflegeanstalt Letters (1933-1956).”This structure aims to enable a more detailed analysis in line with the historical progression.