Robert Walser-Stefan Zweig ve Oğuz Atay'ın eserlerinde otobiyografik yansımalar
Autobiographical reflections in the works of Robert Walser-Stefan Zweig and Oğuz Atay
  1. Tez No: 698247
  2. Yazar: ELİF MERVE İNEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, German Linguistics and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Otobiyografi, Robert Walser, Stefan Zweig, Oğuz Atay, Autobiography, Robert Walser, Stefan Zweig, Oğuz Atay
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışmada kökleri yüzyıllar öncesine dayanan, insanlığın en temel ve en ihtiyaç duyduğu kendini anlatma ve ifade etme amacının, yazıya yansımış hali olan otobiyografinin edebiyatta ve edebi eserlerde nasıl şekillendiği ve yazarlar tarafından eserlerde nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Yazarların gerçek yaşamlarını hikâyelerine hangi bağlamda ve nasıl yansıttıkları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın giriş kısmında otobiyografinin tarihi, nasıl geliştiği, hangi dönemlerde nasıl şekillendiği, kimler tarafından bu türün ne şekilde ortaya konduğu ve ne amaçla kullanıldığı anlatılmıştır. Birinci bölümde sıradışı yaşamıyla tanınan, Avusturya'lı yazar Robert Walser'in hayatı ve hayatıyla ilgili gerçekleri eserlerinde nasıl yansıttığı incelenmiştir. İkinci bölümde Alman edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Stefan Zweig'ın otobiyografik özelliklerini, düşüncelerini ve hayata bakış açısını eserlerinde nasıl doğrudan ya da dolaylı aktardığı açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Türk edebiyatının postmodern özellikler taşıyan önemli eserlerinin yazarı Oğuz Atay'ın eserlerindeki otobiyografik öğelerin ne şekilde kurgulandığı ve kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır ve bu incelemelerin sonucunda otobiyografik özelliklerin eserlerdeki yansımaları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was examined how the autobiography, which dates back centuries and is based on the most basic and most needed self-expression of humanity, is shaped by literature and literary works and is used by writers in works. It has been tried to reveal in what context and how writers reflect their real lives in their stories. In the introduction of the study, the history of autobiography, how it developed, how it was shaped in what periods, how it was revealed by whom and how it was used for what purpose was explained. In the first chapter, the Austrian writer Robert Walser, known for his extraordinary life, reflected the facts about his life and life in his works. In the second chapter, it is explained how Stefan Zweig, one of the most important figures in German literature, conveys his autobiographical features, thoughts and perspective on life directly or indirectly in his works. In the third chapter, it was determined how the autobiographical elements in the works of Oğuz Atay, author of important works of Postmodern features of Turkish literature, were constructed and used, and as a result of these investigations, the reflections of autobiographical features in the works were examined.