Robert Walser'in mikrogram dünyası
Robert Walser's microgram world
  1. Tez No: 576189
  2. Yazar: MERVE KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT GÖĞEBAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Robert Walser, Mikrogram, Yazma Eylemi-Süreci, Robert Walser, Microgram, Writing Action-Process
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmada, ilginç hayatı ve yazma öyküsüyle dikkatleri üzerine çeken ve Alman edebiyatında önemli bir yere sahip olan, İsviçre kökenli Robert Walser'in mikrogramları ele alınmıştır. Walser, kendi ruh dünyasından ve yaşadıklarından beslenerek mikrogramlarını oluşturduğundan, bu metinlerde sanatsal görüşünü ve tavrını, diğer metinlerine kıyasla daha açık bir şekilde ortaya koyar. Yazma eyleminin küçük kâğıtlar üzerinde somutlaştırıldığı mikrogramlar, Walser'in kendisiyle özdeşleşen anlatım biçiminin yazıya dökülmüş hali olarak karşımıza çıkar. Çalışmamızın birinci bölümünde, Walser mikrogramlarının oluşumunu/arka planını, mikrogramlardaki yazı stilini/biçimini ve mikrogramların yapısal özelliklerini irdeledik. İkinci bölümde ise Walser'in mikrogramlarını inceledik. Bu mikrogramlar içerik olarak üç bölüme ayrılmıştır. Farklı kategorilerde ele alınan bu mikrogramlar,“Walser'in doğrudan kendisini anlattığı/kendisine göndermede bulunduğu mikrogramlar”başlığı adı altında kendi içerisinde de alt başlıklara ayrılmıştır. Böylece daha detaylı bir inceleme yapılması amaçlanmıştır. Karmaşık bir yapıya sahip olan/bilinç karmaşasıyla şekillenen mikrogramlarda yazma eyleminin/sürecinin nasıl olduğu ve nasıl yansıtıldığı sorusuna özellikle bir yanıt bulunmaya çalışılarak, yazma eylemi/süreci ve yazarlara/yazmaya yönelik düşünceler irdelenmiştir. Walser'in hastalığına özgü kabul edilen bilinç karmaşası, diline dolayısıyla anlatım biçimine büyük oranda yansıdığı için, mikrogramlardaki yazma eylemi/süreci tam da bu nedenle çalışmamızda vurgulanır.
Özet (Çeviri)
In this study, the micrograms of Swiss origin Robert Walser, which attracts attention with his interesting life and writing story, and which have an important place in German literature, are discussed. As Walser creates his micrograms by feeding from his own spirit world and his experiences, he puts his artistic view and attitude in a clearer way than his other texts. The micrograms in which the writing action is embodied on small papers appear as a written form of the narrative style associated with Walser. In the first part of our study, we examined the formation/background of Walser micrograms, the style/form of micrograms and the structural features of micrograms. In the second part, we examined Walser's micrograms. These micrograms are divided into three parts as content. These micrograms, which are discussed in different categories, are divided into sub-headings under the title of micrograms that Walser describes / refers to itself directly. Thus, a more detailed examination is intended. In the micrograms that have a complex structure/shaped by the complexity of consciousness, the writing action / process and ideas for writing/writing are examined by trying to find an answer to the question of how the writing action/process is reflected and how it is reflected. Because the consciousness chaos considered to be unique to Walser's disease is largely reflected in his language and thus to the narrative form, the writing action / process in micrograms is precisely therefore the point highlighted in our study.