Kamu vicdanına çağrı - Sivil itaatsizlik
Call for public conscience - Civil disobedience
  1. Tez No: 459774
  2. Yazar: CANSU DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUTSİ KAHVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hak, Direniş, İtaatsizlik, Şiddetsizlik, Vicdani Ret, Sivil İtaatsizliğin Haklılaştırılması, Müdrike
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Sivil itaatsizlik kavramı demokratik hukuk içerisinde var olan ve gelişen bir edimdir. Bu kriteri sağlayamayan ülkelerde sivil itaatsizlik eylemlerinin işleyişi sancılıdır. Düşünme yetilerini kullanarak birey olabilmenin erdemine kavuşan kişilerin oluşturduğu bir toplum düzeninin, sivil itaatsizlik eylemlerini harekete geçirmeyi kolaylaştıracağını söyleyebiliriz. Bu erdeme sahip bireyler 'suç' ile 'sivil itaatsizlik' gibi temel farklılıkları olan iki kavramı ayırabilecek kapasiteye sahiptir. Şiddetsiz, aleni, eylemin sorumluluğunu üstlenen, yasalara aykırı fakat meşru bir platformda gerçekleşen sivil itaatsizlik eylemleri, sistemdeki haksızlıklara karşı bir hak arama yöntemidir. Sivil itaatsizlik sisteme karşı bir hareket değil, aksine sistemin düzenindeki aksaklıklara karşı gelerek, sistemi mükemmeliyetçi bir yapıya taşımak isteyen harekettir. Sivil itaatsizlik eyleminin amacı; kurum ve kuruluşların verdikleri ile yetinen sıradan, amaçsız, akıllarını kullanamayan kişileri, belirli bir düşünce seviyesine ulaştırarak 'hak' kavramını tanıtıp, mevcut 'hak arama modelini' öğretmektir. Ancak bu amacı gerçekleştirebilmesi için, önündeki engeli kaldırması gerekmektedir. Mevcut engel ise eylemin yasa dışı zeminde geliştiğinden kaynaklı kişilerin eyleme bakış açılarıdır. Sistem eksikliğinden kaynaklı gerçekleşen bu sorun, ancak üstüne gidildikçe aşılacaktır. Sivil itaatsizlik ise böylelikle teorik bilgilerini pratiğe dökerek 'temel bir hak' arayışı kavramını doğuracaktır.
Özet (Çeviri)
Civil disobedience concept activitiy existing and developing within democratic law. Civil disobedience actions is painful in countries, ensuring this criterion. We can say civil disobedience concepts will easier,a community order formed by people , achieving the merit of being an individual, think skills by using. These virtuous individuals has the capacity to distinguish two concepts being fundamental differences such as“crime”and“disobedience”. Nonviolent, declared, opposite to the law that assumes responsibility for the action, but Civil disobedience concepts happening a legitimate platform, a way of seeking a right against injustice in the system. Civil disobedience is not a move against the system, unlike the method want to move the system to a perfectionist structure by coming against the disruptions of the system. Purpose of civil disobedience: Present rights search model teach, introduce the concept of rights by delivering a certain level of thought, people ordinary and purposeless who can not use minds, given by institutions and organizations. For this purpose to achieve, however, It is necessary to lift the obstacles in front. Since the current obstacle is the illegal grounding of the action, the action view angle of the people. This problem is due to system lack, but will be overtaken as soon as go over. Thus civil disobedience will be born fundamental right seeking concept by pouring to practice theoretical knowledge. Keyword: Justice, Indiscipline, Disobedience, Nonviolentness, Conscious Objection, The Justification of Civil Disobedience, Understanding Ability.