Tarihî Türk lehçelerinde gelecek zaman
Future tense in the historical Turkish dialects
- Tez No: 459776
 - Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM KÖKTEKİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Linguistics
 - Anahtar Kelimeler: Fiil, Tarihî Türk Lehçeleri, Gelecek Zaman, Kip, Verb, The Historical Turkish Dialects, Future Tense, Module
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 324
Özet
“Tarihî Türk Lehçelerinde Gelecek Zaman”başlığını taşıyan bu tez çalışması, iki bölümden meydana gelmektedir.“Giriş”başlığı altında fiil konusu tartışılmış ve“Fiillerin Sınıflandırılması”,“Ek-Fiil”,“Fiil Çekimi”,“Fiil Kiplerinin Ek-Fiilin Kipleriyle Kullanımları”,“Fiilde Çatı”ve“Fiilimsiler”başlıkları dikkatlere sunulmaya çalışılmıştır. Bütün bu başlıklar, çağdaş edebî eserlerden örnekler verilerek desteklenmiştir.“Birinci Bölüm”de tarihî Türk lehçelerinden bahsedilmiş, bu lehçelerdeki kip ve zaman ekleri hakkında bilgi verilmiştir. Tezimizin ana konusunu ihtiva eden“İkinci Bölüm”de ise, tarihî Türk lehçelerindeki gelecek zamanın görünümü detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tez çalışması neticesinde elde edilen bulgular,“Sonuç”başlığı altında toplanmış ve yararlanılan kaynaklar verilerek çalışma noktalanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study with the title of“The Future Tense in The Historical Turkish Dialects”consists of two parts. Under the“Introduction”part, the subject of the verb was discussed and the topics of“Classification of The Verbs”,“Complementary Verbs”,“Conjugations”,“Use of verb Modules with Complementary Verb Modules”,“Voices of Verbs”and“Gerundial”have been tried to be presented to the attentions of the readers. All of these titles were supported by providing examples from the contemporary literary works. In“Chapter One”the historical Turkish dialects were mentioned, information on the modules and time suffixes in these dialects were given. And in“Chapter Two”, which contains the main subject of our Thesis, the appearance of the future tense structure in the historical Turkish dialects was examined in detail. Findings obtained from the results of the thesis study were collected under the title of“Conclusion”, and the study was concluded by providing a list of the sources that were utilized.