Giresun Müzesi'nde bulunan bir grup Bizans sikkesi
A group of Byzantine coins found in Gi̇resun Museum
  1. Tez No: 459785
  2. Yazar: TÜLAY KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ALİ BAYHAN, DOÇ. DR. CEREN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sikke, Giresun Müzesi, Bizans, İznik, Trabzon, Coins, Giresun Museum, Byzantine, Nicomedia, Trebizond
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Çalışmamızın konusunu,“Giresun Müzesi'nde Bulunan Bir Grup Bizans Sikkesi”oluşturmaktadır. Bu amaçla, 2013-2017 yılları arasında yapmış olduğumuz çalışmada Giresun Müzesinde bulunan sikkeler tanıtılmaya çalışılmıştır. Müze koleksiyonunda bulunan ve tez kapsamında yer alan 100 adet sikke incelenerek sınıflanmış ve daha sonra katalog çalışması yapılmıştır. Bu sınıflamaya göre incelenen sikkelerin 51 adedi, I. Anastasios'un sikke reformu sonrasında basılmaya başlanmış ve başkent Konstantinopolis'in 1204 yılında Latinler tarafından işgal edilmesine kadar geçen süreye tarihlenmektedir. İncelenen sikkelerin 49 adedi ise 1204 yılında Konstantinopolis'in işgal edilmesiyle kurulan, İznik ve Trabzon İmparatorluklarına ait sikkelerdir. Bu sikkeler kendi içinde değerlendirildiğinde 4 adet sikke İznik İmparatorluğuna, 45 adet sikke ise Trabzon İmparatorluğuna aittir. Ardıl devletler tarafından bastırılan sikkeler, Bizans sikke ikonografisi içinde değerlendirilmiş olsa da bu sikkeler kendine has sikke birimi ve ikonografisine sahip olmuşlardır. Özellikle bu durum Trabzon İmparatorluğuna ait sikkelerde oldukça belirgindir. Bu nedenle, tez kapsamında incelenen 100 adet sikke Bizans İmparatorluğu ve Trabzon İmparatorluğu sikkeleri olmak üzere iki grupta değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our research's subject is“A Group of Byzantine Coins Found in Giresun Museum”. For this purpose, coins in Giresun Museum was tried to introduced in our research that we conducted between 2013 and 2017. 100 coins part of müseum collection and within the scope of the thesis were categorised by examination and then catalog compilation was made. According to this examination, 51 of the coins was commenced to be monetised after the currency reform made by I. Anastasion and dates back to the process when Constantinople was invaded by Latins in 1204. While 49 of the examined coins belong to Nicomedia and Trebizond Empires which were founded by the invasion of Constantinople. When evaluated inter se, 4 of these coins belong to Nicomedia Empire and 45 of them belong to Trebizond Empire. Coins monetised by subalternate Powers has its own currency unit and iconography although they were evaluated within Byzantine coins iconography. Particularly, this case is quite distinctive for Trebizond Empire's coins. Therefore, 100 coins examined within the scope of thesis was evaluated in two categories which are Byzantine coins and Trebizond coins.