Euripides'in Medea adlı oyununun çağdaş İrlanda tiyatrosunda iki uyarlaması
Two adaptations of Euripides' Medea in contemporary Irish theatre
  1. Tez No: 459786
  2. Yazar: KADER GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Medea, Euripides, Uyarlama, Brendan Kennelly, Marina Carr, Medea, Euripides, Adaptation, Brendan Kennelly, Marina Carr
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, Euripides'in Medea adlı oyununun çağdaş İrlanda tiyatrosundaki iki uyarlaması olan Brendan Kennelly'nin Medea yorumu ve Marina Carr'ın Kediler Bataklığı'nda… adlı oyunu incelenmiştir. Çalışmamız bir giriş bölümü, üç ana bölüm ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Birinci bölümde Medea mitosu ve Euripides'in Medea oyunu, mitosların günümüze uyarlanması açısından incelenmiştir. İkinci bölümde uyarlamanın detaylı tanımlaması yapılmış ve uyarlama teorilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde çağdaş İrlanda tiyatrosunda, Medea'nın iki uyarlaması olan Brendan Kennelly'nin Medea yorumu ve Marina Carr'ın Kediler Bataklığı'nda… adlı oyunu, kadının toplumdaki yeri ve ötekileştirme bağlamında incelenmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, Medea oyununun İrlanda tiyatrosuna uyarlanmasının toplumsal gerekliliklerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
In this study, two adaptations of Euripides' Medea, Brendan Kennelly's Medea and Marina Carr's play By the Bog of Cats… in contemporary Irish theatre are analyzed. This study consists of an introduction, three main chapters and a conclusion. In the first chapter, the myth of Medea and Euripides' play Medea are analyzed in terms of the myths' adaptation to the contemporary world. The second chapter offers a detailed description of adaptation and presents adaptation theories. In the third chapter, two adaptations of Euripides' Medea, Brendan Kennelly's Medea version and Marina Carr's play By the Bog of Cats… in contemporary Irish theatre are examined in terms of alienation and the place of women in society. The aim of this thesis study is to analyze the social necessities of adapting the play Medea to contemporary Irish theatre.