Giresun Müzesi'nde bulunan Osmanlı Dönemi kılıçları
Ottoman Period swords found in the Giresun Museum
- Tez No: 977118
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kılıç, Sword
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
Özet
Kılıç, insanlık tarihi boyunca insanın zekâsının ve medeniyetinin gelişmesine paralel olarak gelişen ve barutlu silahların kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte de tarihe karışan en eski savaş aletlerinden biridir. İnsanlık medeniyetini ve maden sanatını geliştirdikçe kılıç yapım tekniklerini de geliştirerek, imal ettikleri bulu savaş aletini kendilerini korumak dışında sembolik bir anlam da yükleyerek törenlerinde de kullanmışlardır. Madeni bir sanat eseri olan kılıçların hem üzerindeki süslemeler hem de sembollerin maden sanatı için önemli bir yer kapladığını ve kılıç yapan ustanın farklı üzerindeki süslemeleri yapan ustaların ise farklı meslek gruplarına ayrıldıklarından bahsetmek mümkündür. Giresun Müzesi'nde bulunan Osmanlı dönemine ait bu eserlerin de tür ve türler içerisinde tipolojik olarak farklılıklarını inceleyip, Osmanlı maden sanatı alanında da bu eserlerin nasıl bir yer kapladığını anlamak amacıyla bu konuyu ele almak uygun görülmüştür. Müzede bulunan tüm kılıçların XIX-XX. yy'lara ait olduğu tespit edilmiş olup geç dönem Osmanlı eserleri olduğu belirlenmiştir. Katalog kısmında incelenen Giresun Müzesi'nde yer alan eserlerin namlu anlamında dokuz farklı türden olduğu tespit edilmiş olup, bunlar arasında bir de bölgesel bir kılıç tipi olan Laz yatağanları tespit edilerek literatüre kazandırılmıştır. Eserlerin türleri, tipolojileri, malzemeleri, ölçüleri, süslemeleri ve kullanılan teknikler sırasıyla incelenerek analiz edilmiş ve tanımlamaları yapılarak bu veriler Yüksek Lisans tezi kapsamında sunulmuştur. Değerlendirme ve sonuç bölümünde Osmanlı dönemine ait bu eserlerin yukarıda bahsi geçen özellikler bakımından tüm yönleriyle Sanat Tarihi metodolojisi kapsamında incelenerek varsa benzerleri ile karşılaştırılarak bilimsel bir çalışma ortaya çıkarmak amaç edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sword is one of the oldest tools of war, which developed in parallel with the development of human intelligence and civilization throughout human history and disappeared with the widespread use of gunpowder weapons. As humanity developed civilization and the art of mining, they also improved their sword-making techniques and used this tool of war in their ceremonies by attributing a symbolic meaning to it in addition to protecting themselves. It is possible to mention that both the decorations and symbols on the swords, which are a work of metal art, occupy an important place for the art of metal, and that the masters who make swords are divided into different occupational groups. In order to understand how these works occupy a place in the field of Ottoman metal art, it was deemed appropriate to examine the typological differences of these Ottoman period works in the Giresun Museum. It was determined that all of the swords in the museum date from the 19th and 20th centuries and are late Ottoman artifacts. The artifacts examined in the catalog section of the Giresun Museum were determined to be of nine different types in terms of barrels. Among these, Laz yatagans, a regional sword type, were identified and added to the literature. The types, typologies, materials, dimensions, decorations, and techniques used in the artifacts were analyzed, and the results were presented in the Master's thesis. The evaluation and conclusion section aims to reveal a scientific study by examining these Ottoman-period works in terms of the aforementioned features within the scope of art history methodology and by comparing them with their counterparts, if any.