İstatistiksel güç analizi: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi üzerine bir uygulama
Statistical power analysis: An application in regard to Ataturk University Journal of Economics and Administrative Sciences
  1. Tez No: 459806
  2. Yazar: KÜBRANUR ÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SUPHİ ÖZÇOMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Güç Analizi, Deneysel Güç Analizi, İstatistiksel Anlamlılık Testleri, Statistical Power Analysis, Post Hoc Power Analysis, Statistical Significance Tests
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bir istatistiksel anlamlılık testi yapıldığı zaman örneklem hacmi, anlamlılık düzeyi, etki büyüklüğü ve istatistiksel güç parametreleri göz önünde bulundurulmalıdır. İstatistiksel güç en basit haliyle bir istatistiksel anlamlılık testinin sıfır hipotezini reddedebilme olasılığıdır ve anlamlılık seviyesi, örneklem hacmi, etki büyüklüğünün doğrusal bir fonksiyonu olmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, içinde istatistiksel anlamlılık testleri barındıran araştırmaların başarılı bir şekilde yürütülmesi hususunda önem arz eden istatistiksel güç analizinin ele alınıp istatistiksel güç analizi türlerinden deneysel güç analizi uygulamasının yapılmasıdır. Tez çalışmasında 2010-2015 yılları arasında Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisinde yayımlanmış olan makalelere deneysel güç analizi uygulaması yapılmış; uygulama sonucunda dergide 2010-2015 yılları arasında yayımlanmış olan makalelerin ortalama gücü, küçük ve orta seviyedeki etki büyüklükleri için Cohen'in tavsiye ettiği güç seviyesinin altında olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Once it is made a statistical significance test; sample size, significance of level, effect size and statistical power are considered these factors. Statistical power is a probability that a statistical significance test can refuse null hypothesis. Statistical power is a linear function to sample size, significance of level, effect size. The main propose of this study is that statistical power analysis which studies used statistical significance test provide carrying out accurate is to explain and post hoc power analysis is to carry out. This study were applied post hoc power analysis to articles in Journal of Economics and Administrative Sciences published between 2010-2015 years. According to result of post hoc power analysis, the average statistical power of the article for small and medium effect size is below the power level recommended by Cohen.