Dönüşümcü liderlik ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Buna yönelik bir araştırma
The relationship between transformational leadership and job satisfaction and organizational commitment: A research on the topic
  1. Tez No: 765294
  2. Yazar: EMİNE AKÜN
  3. Danışmanlar: PROF. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Leadership, Transformational Leadership, Job Satisfaction, Organisational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Örgütlerin yönetilmesinde özellikle başarı ve istikrarın sağlanması konusunda liderliğin önemi üzerine sayısız çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde nitelikli ve vasıflı personeli elde tutmak örgütün sürdürülebilirliği için önemli olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle liderlik tarzlarının, çalışanların iş tatmini ve örgüte olan bağlılığı üzerine etkileri ve ilişkileri üzerine durulması aşikardır. Bu bağlamda bu tez araştırması, liderlik davranışının özellikle dönüşümcü bir liderlik anlayışı ile çalışanların iş tatmini ve örgüte olan bağlılıkları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak ve belirlemek için hazırlanmıştır. Bu çalışmada, dönüşümcü liderlik ile iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Various researchers have conducted numerous studies on the importance of leadership in the management of organisations, particularly from the point of ensuring success, sustainability, and stability. Today, retaining qualified and skilled workforce is considered as the basis in ensuring organisational sustainability. Thus, it is essential to elaborate the effects of different leadership styles on the job satisfaction and organisational commitment of employees. In this context, this thesis was prepared in order to reveal and determine the relationship between leadership styles and job satisfaction and organisational commitment of employees, in particular for the case of transformational leadership. In this study, it was aimed to present the effects of transformational leadership on job satisfaction and organisational commitment.