Ömer Şevkī ve Farsça divanı
Omar Shawqī and his Persian diwan
  1. Tez No: 459828
  2. Yazar: ÖMER BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS DEĞİRMENÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer ġevkī, Mardinli Ömer ġevkī, XIX. Yüzyıl, Farsça Divan, Divân-ı Se-Zebân, Omar Shawqī, Omar Shawqī from Mardin, 19th Century, Persian Poets, Diwan-ı Se-Zeban
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
Ömer Şevkī, XIX. yüzyılda yaşamış Osmanlı dönemi şairlerinden olup müftü, âlim ve fazıl bir kişidir. Bu çalışma, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde şairin ya-şadığı XIX. yüzyılda edebî çevre hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Ömer Şevkī'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında bil-gi verilmiştir. İkinci bölümde inceleme konusu olan Farsça divanının yazma nüshaları ve nüs-ha özellikleri ele alınmış; şiirlerin vezni, kafiyesi, redifi; vezinleri ve oranları, dil ve üslup özellikleri, edebî sanatları, Arapça cümle ve terkipleri incelenmiş; ayrıca şiirler-de geçen şahsiyetler tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde de divandaki şiirlerin çevirisi yer almaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise Farsça divanın tenkitli metnine; metinde geçen ayet, hadis; özel isimler fihristine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Omar Shawqī is one of the poets of Ottoman Reign who lived in 19th century. He is also a mufti, an Islamic scholor and a man of virtue. This study consists of one introduction part as well as three other parts. In the introduction part the information about poet's literary environment in the XIXth cen-tury is given. In the first section was mentioned the life and works of Ömer Şevki along with his literary personality. In the second section his diwan in Persian language whose manuscripts and their features which is the main of the study are handled. Rhytm of poem, rhyme, literary text and their rates; language and their stylictic features and literary arts were exami-ned in terms of Arabic sentences and phrases. On the other hand the people that are mentioned in Diwan were introduced. The third section has the translation of the poems in Diwan. In the fourth and the last part consists of the criticism of Persian's Diwan verses, Quranic verses, the prophet's deeds and the proper nouns of index.