Bir siyasi partinin seçimlerdeki başarı dinamikleri: Alman CDU örneği
The dynamics of success of a political party in elections: A sample of German CDU
  1. Tez No: 459832
  2. Yazar: OĞUZHAN EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Siyasi Parti, CDU, Adenauer, Anti-komünizm, Germany, Political Party, CDU, Adenauer, Anti-communism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışmada, II. Dünya Savaşı sonrasında kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti'ndeki CDU partisinin diğer partilere nazaran seçimlerde neden daha çok oy aldığı sorusu irdelenerek CDU'yu seçimlerde başarıya taşıyan dinamiklerin neler olduğu ortaya konulmaya çalışıldı. Çalışmanın Birinci Bölümünde siyasi parti kavramı, partilerin işlevleri ve tipolojileri genişçe açıklanarak CDU'nun hangi karakteristik özelliklerine binaen Halkpartisi tipine mensup olduğu irdelendi. İkinci Bölümde, Almanya'nın müttefikler tarafından işgal edildiği 1945-1949 yılları arasındaki dönem, sosyo-politik ve ekonomik açıdan incelendi. Böylece CDU partisinin kurulduğu dönemin tarihsel koşulları ortaya konulmaya çalışıldı. Bununla birlikte CDU partisinin oluşum süreciyle birlikte mensup olduğu siyasal gelenek, partinin Almanya genelindeki örgütsel yapısı ve parti programları değerlendirilerek CDU genel başkanı ve aynı zamanda on dört yıl Şansölyelik görevini yürüten Konrad Adenauer'ın karizmatik kişiliği, liderliği, monokratik yönetim anlayışı ve bunların neticesinde teşekkül eden Başbakanlık Demokrasisi kavramı ele alındı. Çalışmanın Üçüncü Bölümünde, CDU'nun Kimlik İnşası, Öteki Algısı İnşası, Dış Politika Alanındaki Başarıları ve Ekonomi Alanındaki Başarıları irdelenerek CDU partisini Federal Almanya'nın“hâkim partisi”haline getiren dinamikler ortaya konulmaya çalışıldı. Çalışmanın Dördüncü Bölümünde, CDU'nun katıldığı 1949, 1953, 1957 ve 1961 genel seçimleri, CDU'nun bu seçimlerde kullandığı söylem ve kampanyalar değerlendirildi. Çalışmanın Sonuç bölümünde ise çalışmayı bir bütün olarak yorumlayan ve çalışmanın sorusallaştırdığı hususları cevaplayan bir değerlendirme yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, what the dynamics that led the CDU to success in the elections were has been attempted to be manifested by examining the question why the CDU Party of the Federal Republic of Germany established in the aftermath of World War II polled more votes in the elections compared to the other parties. In Chapter One in the study, the concept of political party, functions and typologies of the parties have been broadly explained; and that the CDU belongs to the catch-all party type in regard to what characteristic features it bears has been examined. In Chapter Two, the period between the years 1945-1949 when Germany was occupied by the Allies has been studied from socio-political and economic perspective. In this way, the historical conditions of the period when the CDU Party was established have been attempted to be manifested. In addition to this, the political tradition to which the CDU Party belongs, its organizational structure across Germany and its platform along with the formation process of the CDU Party have been considered; and the charismatic personality, leadership, monochromatic management approach of Konrad Adenauer, who was the head of the CDU and performed the task of Chancellery for fourteen years and the concept of Prime Ministry Democracy that was formed in consequence of all these have been addressed. In Chapter Three, CDU's Construction of Identity, Construction of the Perception of the Other, Achievements in the Field of Foreign Policy and Achievements in the Field of Economics have been examined; and the dynamics that transformed the CDU Party into the“dominant party”of the Federal Republic of Germany have been manifested. In Chapter Four of the study, the general elections of 1949, 1953, 1957 and 1961 in which CDU participated, the statements and campaigns CDU applied in these elections have been considered. In the Conclusion Chapter of the study, an evaluation have been carried out, which explained the study as a whole and provided a solution for the points which the study problematized.